Ο πολυμήχανος Ίνγκβαρ Κάμπραντ της ΙΚΕΑ που άλλαξε για πάντα τα σπίτια μας

Ο πολυμήχανος Ίνγκβαρ Κάμπραντ της ΙΚΕΑ που άλλαξε για πάντα τα σπίτια μας

Ο ιδρυτής της IKEA έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών έχοντας κάνει ιστορική τομή στο χώρο των επιχειρήσεων

Θα με αποκαλείτε Ίνγκβαρ! Αυτή ήταν η φράση του ιδρυτή της IKEA, Ίνγκβαρ Κάμπραντ (Ingvar Kamprad) σε όσους τον συναντούσαν. Εξάλλου οι Σουηδοί φημίζονται για την πρακτική τους σκέψη αλλά όχι για την λατρεία τους στις τυπικές ευγένειες. Έτσι και ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ δεν ήθελε (όπως οι συμπατριώτες του) τη χρήση του πληθυντικού.

Ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 91 ετών, ίδρυσε την πολυεθνική εταιρεία -και ένα από τα πιο γνωστά εμπορικά σήματα στον κόσμο- την IKEA αλλά και την εταιρεία Ikano.

Στην ιστοσελίδα της IKEA, οι συνεργάτες του ενημερώνουν πως ο Κάμπραντ «έφυγε ειρηνικά από τη ζωή, στο σπίτι του στο Σμάλαντ», μετά από μια «σύντομη αδιαθεσία». Άφησε όμως πίσω του μια εταιρεία κολοσσό και – κυρίως- μια ιστορική τομή στο χώρο του εμπορίου και των επιχειρήσεων.

Συχνά ο Τύπος τον έχει αποκαλέσει ως έναν από τους πιο «σημαντικούς» επιχειρηματίες του 20ου αιώνα. Και αν δώσουμε στην λέξη «σημαντικός» την έννοια της επιρροής στο χώρο που δραστηριοποιείται κανείς, δεν θα μπορούσε κανένας να αρνηθεί στον Κάμπραντ αυτό τον τίτλο.

Ποιος ήταν ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ

Γεννήθηκε το 1926, στη νότια πόλη Σμάλαντ της Σουηδίας. Ίδρυσε την IKEA μόλις στα 17 του χρόνια. Για όνομα της εταιρείας του διάλεξε το όνομα από τα αρχικά του ονόματός του (ΙΚ) και πρόσθεσε τα αρχικά γράμματα της φάρμας κι του χωριού στη νότια Σουηδία, στα οποία μεγάλωσε: Elmtaryd και Agunnaryd.

ikea.com

Απλά και πρακτικά, όπως το όραμά του για την καθημερινότητα που ήθελε να έχει ο ίδιος και οι συμπατριώτες του. Με γνώμονα αυτό άρχισε να σχεδιάζει και τα αγαθά που θα πωλούσε η νεοσύστατη – τότε- IKEA.

Η ιδέα τού ήρθε καθώς παρακολουθούσε έναν εργαζόμενο να αφαιρεί τα πόδια από ένα τραπέζι για να το χωρέσει μέσα στο αυτοκίνητο ενός πελάτη και συνειδητοποίησε ότι η εξοικονόμηση χώρου σημαίνει εξοικονόμηση χρημάτων.

Επίμονος και με πίστη στην αποτελεσματικότητα της σκληρής δουλειάς, εργάστηκε στην IKEA (του) από το 1943, οπότε και ιδρύθηκε, μέχρι το 1988.

Μετά από μισό και πλέον αιώνα αποφάσισε να αποχωρήσει από τα επιχειρησιακά της εταιρείας του, κρατώντας όμως το ρόλο του συμβούλου της IKEA, μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του, το Σάββατο 27 Ιανουαρίου του 2018.

Η ιστορία ενός «δαιμόνιου» επιχειρηματία

Ο Κάμπραντ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη φάρμα της οικογένειας του, την Ελμτάριντ στο μικρό χωριό του σουηδικού νότου, το Αγκουνάριντ. Το επιχειρηματικό και εμπορικό του δαιμόνιο δεν άργησαν να φανούν. Σε ηλικία 15 ετών, ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ έγινε πλανόδιος πωλητής σπίρτων. Αγόραζε χονδρική σπίρτα από την Στοκχόλμη και στη συνέχεια πωλούσε το εμπόρευμα του σε γείτονές. Μάλιστα για να προλαβαίνει να κάνει πολλές επισκέψεις στα σπίτι, χρησιμοποιούσε το ποδήλατο του.

Με τα χρήματα που του έδωσε ο πατέρας του για να σπουδάσει, ο 17χρονος Κάμπραντ άνοιξε τη δική του επιχείρηση, ένα μικρό μαγαζάκι που πουλούσε τα πάντα: από ψάρια και στυλό, μέχρι διακοσμητικά και ότι άλλο μπορούσε να βρει και να πουλήσει σε καλή τιμή.

Η κίνηση ματ στην επιχειρηματική του καριέρα ήταν όταν αποφάσισε να διανέμει τα προϊόντα του μέσω καταλόγου.

Πάνω σε ένα τραπέζι, στην κουζίνα μιας συγγενούς του, έγραψε όσα χρειαζόταν για να στήσει το IKEA.

Το πρώτο κατάστημα IKEA άνοιξε και λειτούργησε στην Στοκχόλμη και στη συνέχεια άνοιξε υποκαταστήματα στη Νορβηγία, την Ελβετία και τη Γερμανία.

Η τομή που έφερε ο Κάμπραντ στο χώρο των πωλήσεων επηρέασε όχι μόνον τον κλάδο του επίπλου αλλά και πάρα πολλούς τομείς καταναλωτικών προϊόντων. Ο πελάτης βλέπει από κοντά τα προϊόντα που σκέφτεται να αγοράσει, τα δοκιμάζει επί τόπου, βλέπει πώς φτιάχνονται και επιπλέον τα μεταφέρει μόνος του στο σπίτι του (αυτό βέβαια απαλλάσσει την εταιρεία από το κόστος μεταφοράς), τα συναρμολογεί ο ίδιος (και αυτό βέβαια απαλλάσσει την εταιρεία από το κόστος συναρμολόγησης).

Σήμερα, καταστήματα ΙΚΕΑ υπάρχουν σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Μέση Ανατολή, με δεκάδες καταστήματα και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Η IKEA οδεύει τώρα προς ετήσια έσοδα 50 δισεκ. ευρώ.

«Ήταν ένας μοναδικός επιχειρηματίας και ήταν πολύ σημαντικός για τη σουηδική οικονομία», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, σύμφωνα με το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT.

Σήμα κατατεθέν αποτελούν οι κατάλογοι που μοιράζονται ακόμη πόρτα - πόρτα.

Βεβαίως η ιστορία της IKEA αλλά και του ίδιου του Κάμπραντ έχουν και τα μελανά τους σημεία με καταγγελίες για φορολογικές παγαποντιές, ακόμη και για παιδική εργασία σε κάποιες χώρες της Ασίας...

Με τη συμπάθειά του για τους Ναζί προπολεμικά στα χρόνια της νιότης του και την απέχθειά του για τη σουηδική εφορία, ο Κάμπραντ, ο οποίος φημιζόταν για τη τσιγκουνιά του, αποτελούσε παραφωνία στη σκανδιναβική χώρα - πρωταθλήτρια του κράτους πρόνοιας και της ισότητας.