Σύμφωνα με τον Ζελένσκι
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε να επιταχύνει την παράδοση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο Ουκρανός ομόλογός Βολοντίμιρ Ζελένσκι έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες μετά το αιματηρό πλήγμα της Ρωσίας την Παρασκευή εναντίον της Κρίβι Ριχ.
Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι συνομίλησε επί σχεδόν δύο ώρες με τον Μακρόν, ο οποίος εξέφρασε την προθυμία του να μεσολαβήσει για λογαριασμό της Ουκρανίας σε συμμάχους που διαθέτουν αποθέματα πυραύλων αναχαίτισης Patriot.
Τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot είναι το μοναδικό όπλο που είναι ικανό να καταρρίπτει τους βαλλιστικούς πυραύλους που χρησιμοποιεί η Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.
Καθώς η Μόσχα εντείνει τα πλήγματά της, ο Ουκρανός πρόεδρος έχει απευθυνθεί επανειλημμένα στους συμμάχους του καλώντας τους να παραδώσουν στο Κίεβο περισσότερους πυραύλους για το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, καθώς η χώρα του αντιμετωπίζει ελλείψεις.
Σε απάντηση για τα ρωσικά πλήγματα ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον οικονομικών στόχων στο εσωτερικό της Ρωσίας, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προειδοποιεί ότι το Κίεβο άνοιξε «το κουτί της Πανδώρας» με τα πλήγματά του σε ρωσικούς οικονομικούς στόχους, λέγοντας ότι η Μόσχα θα απαντήσει πλήττοντας «τους πιο ευαίσθητους οικονομικούς τομείς» της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία αναμένει επίσης την παράδοση του νέου ιταλογαλλικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας SAMP/T-NG, το οποίο πολλοί ειδικοί λένε ότι θα πρέπει να είναι ικανό να καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους, αν και δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε μάχη. Ευρωπαίοι διπλωμάτες είχαν δηλώσει ότι δεν αναμένεται να φτάσει στην Ουκρανία πριν από την άνοιξη του επόμενου έτους.
«Συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε την παράδοση του γαλλικού εξοπλισμού και πυραύλων», ανέφερε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή Telegram, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Σας ευχαριστούμε που επιβεβαιώσατε την ετοιμότητά σας να παράσχετε άδειες για την παραγωγή πυραύλων».
Από την πλευρά του ο Μακρόν εξέφρασε στον Ουκρανό ομόλογό του «τη φρίκη και τη βαθιά του συγκίνηση» για το πλήγμα της Ρωσίας εναντίον εμπορικού κέντρου στη γενέτειρα του Ζελένσκι την Κρίβι Ριχ, από το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότερο από 130.
«Στοχοθετώντας συστηματικά αμάχους και επιλέγοντας τον εκφοβισμό και την κλιμάκωση η Ρωσία προσπαθεί να επιδείξει ισχύ, αλλά πάνω απ’ όλα αποκαλύπτει την αδυναμία της», εκτίμησε ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι συζήτησε με τον Μακρόν και για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες και οι επαφές με τις ΗΠΑ. «Συμφωνήσαμε σε βήματα που θα μπορούσαν να ανοίξουν επιπλέον διπλωματικές ευκαιρίες», επεσήμανε.
Ο Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς πρόκειται να συμπροεδρεύσουν μιας συνεδρίασης της Συμμαχίας των Προθύμων αύριο Δευτέρα. Στη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης αλλά και με συμμετοχή μέσω βιντεοσύνδεσης, θα πάρει μέρος και ο Ζελένσκι.