Τα ορόσημα για το φυσικό αέριο - Τι ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για συλλογικές συμβάσεις, ακριβά φάρμακα, εγκληματικότητα
Με αιχμή τις συμφωνίες μίσθωσης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της κοινοπραξίας Chevron – Helleniq Energy για θαλάσσιες περιοχές νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης, άνοιξε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, υποστηρίζοντας ότι, μαζί με τη δρομολογούμενη πρώτη διερευνητική γεώτρηση στο «Μπλοκ 2» στο Ιόνιο (που, όπως είπε, αναμένεται στις αρχές του 2027, «μετά από 40 χρόνια»), συνιστούν «δύο μεγάλα ορόσημα» για τις έρευνες φυσικού αερίου στη χώρα.
Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «με αυτές τις συμφωνίες η Ελλάδα καθίσταται ουσιαστικά ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη», συνδέοντας την εξέλιξη με ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και με προοπτική «νέων επενδύσεων, νέων θέσεων εργασίας και αυξημένων δημόσιων εσόδων».
Ακριβά φάρμακα από ιδιωτικά φαρμακεία
Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην έναρξη της νέας διαδικασίας διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους μέσω ιδιωτικών φαρμακείων, με ενεργοποίηση της ειδικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ. Όπως είπε, το μέτρο στοχεύει στη διευκόλυνση ασθενών που μέχρι σήμερα «περίμεναν σε ουρές» στα φαρμακεία του Οργανισμού.
Στην πρώτη φάση ανέφερε ότι εντάσσονται κυρίως:
- ασθενείς με ογκολογικές παθήσεις
- ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση
- ασθενείς με συγκεκριμένα χρόνια και σοβαρά νοσήματα (όπως προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση)
Κατά τον κ. Μαρινάκη, το πρόγραμμα αφορά 23.000 συνταγές μηνιαίως στην αρχική φάση, με στόχο επέκταση σε περισσότερες κατηγορίες και τριπλασιασμό των συνταγών ανά μήνα.
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
Τρίτο σημείο της ενημέρωσης ήταν η ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής της Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «επί της αρχής» θετικά ψήφισε μόνο η ΝΔ, ωστόσο τα βασικά άρθρα πέρασαν με ευρύτερες πλειοψηφίες:
- άρθρο για διευκόλυνση σύναψης ΣΣΕ: 193/292
- άρθρα για μετενέργεια και διευκόλυνση επέκτασης ΣΣΕ: 194 βουλευτές
Τη συνέδεσε με προοπτική «αύξησης μισθών και παροχών», αλλά και με «σταθερότητα» για τις επιχειρήσεις, κάνοντας λόγο για «ιστορική» συμφωνία κυβέρνησης με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους.
Στο ίδιο πλαίσιο, παρέθεσε στοιχεία για την αγορά εργασίας (όπως τα παρουσίασε): ανεργία περίπου 7,5%, πλήρης απασχόληση 78,5%, μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης 1.516 ευρώ.
Έλεγχοι και εγκληματικότητα
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε επίσης:
- σε υπόθεση της ΑΑΔΕ για κύκλωμα με «αχυρανθρώπους» σε 380 επιχειρήσεις (εστίασης και ηλεκτρονικών ειδών), με χρέη 43 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο
- σε εξάρθρωση από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος εγκληματικής οργάνωσης (δράση «τουλάχιστον από το 2018») για παράνομη επεξεργασία καπνού και διακίνηση λαθραίων καπνικών
Είπε ακόμη ότι από τον Οκτώβριο 2024 η Διεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος έχει διαχειριστεί 958 υποθέσεις, εξαρθρώνοντας 173 οργανώσεις και συλλαμβάνοντας 3.094 δράστες.
Μέτρα για Χίο, Μετρό Γραμμής 4 και «Νταντάδες της Γειτονιάς»
Στα υπόλοιπα σημεία της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:
- άνοιγμα πλατφόρμας myBusinessSupport για επιχειρήσεις στη Χίο που επλήγησαν έμμεσα από τις πυρκαγιές Ιουνίου–Αυγούστου 2025, με προθεσμία αιτήσεων έως 26/2/2026
- ολοκλήρωση διάνοιξης σήραγγας της Γραμμής 4 στο τμήμα Κατεχάκη–Ευαγγελισμός από τον μετροπόντικα «Αθηνά» (5,1 χλμ.), ενώ ο δεύτερος («Νίκη») έχει κατασκευάσει 2.960 μ. (περίπου 42% της διαδρομής του) και, όπως είπε, «το 65% της σήραγγας» της Γραμμής 4 είναι έτοιμο
- υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για καθολική εφαρμογή των «Νταντάδων της Γειτονιάς»: ηλικίες παιδιών 2 μηνών έως 2,5 ετών, πιλοτική εφαρμογή σε 62 δήμους με 1.209 επιμελητές/επιμελήτριες, εξυπηρέτηση 2.243 οικογενειών και 2.370 παιδιών, με προγραμματισμό καθολικής εφαρμογής «εντός δύο μηνών»