Βαθιά ανησυχία στη διεθνή κοινότητα για τις εξελίξεις
Το ταϊλανδικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως οι απώλειες στη χώρα εξαιτίας των εχθροπραξιών με την Καμπότζη έφθασαν τους τουλάχιστον 15 νεκρούς.
Ο στρατός της Ταϊλάνδης ανέφερε παράλληλα πως ανταλλάσσονται πυρά για δεύτερη ημέρα, κατηγορώντας την αντίπαλη πλευρά πως έκανε χρήση βαρέων όπλων, ιδίως πυροβολικού και συστημάτων εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών BM-21, προσθέτοντας πως «ανταπέδωσε» τα πυρά με τον «προσήκοντα» τρόπο.
Από την πλευρά της Καμπότζης, τοπικός αξιωματούχος δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν.
Τουλάχιστον 1.500 οικογένειες απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους στην επαρχία Οτά Μεντσέι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Παράλληλα δημόσια αρχή αρμόδια για τις μάστιγα των ναρκών στην Καμπότζη κατηγόρησε τον στρατό της Ταϊλάνδης πως έκανε εκτεταμένη χρήση πυρομαχικών διασποράς, καταγγέλλοντας σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Κατά την πηγή αυτή, έγινε χρήση πυρομαχικών διασποράς δυο φορές μέσα σε 90 λεπτά στην Πρα Βιχάν, επαρχία στα σύνορα, θέτοντας σε κίνδυνο πολλές κοινότητες.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης δεν απάντησε αμέσως όταν του ζήτησε σχόλιο για την κατηγορία αυτή το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Οι αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν σήμερα ότι απομάκρυναν εσπευσμένα πάνω από 100.000 αμάχους από περιοχές κατά μήκος των συνόρων με την Καμπότζη.
Το ταϊλανδικό υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε πως 100.672 πολίτες, κάτοικοι τεσσάρων επαρχιών που γειτονεύουν με την Καμπότζη, μεταφέρθηκαν σε κέντρα υποδοχής.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει για τις εχθροπραξίες ανάμεσα στην Ταϊλάνδη και την Καμπότζη, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές του.
Η συνεδρίαση, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού της Καμπότζης Χουν Μανέτ, προγραμματίστηκε να διεξαχθεί στις 15:00 (τοπική ώρα· 22:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισαν οι πηγές.
Η διένεξη δεκαετιών για τα σύνορά των δύο χωρών
Τα δυο βασίλεια της νοτιοανατολικής Ασίας παραμένουν σε διένεξη επί δεκαετίες για τα σύνορά τους –μήκους 800 χιλιομέτρων και πλέον–, που είχαν χαραχτεί κατά τη διάρκεια της γαλλικής κατοχής της πάλαι ποτέ Ινδοκίνας, όμως είχαν να φθάσουν σε τέτοιο επίπεδο βίας εδώ και περίπου δεκαπέντε χρόνια.
Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν στην ταϊλανδική παρχία Σισακές, όπου ρουκέτες έπληξαν μικρό πολυκατάστημα πλάι σε πρατήριο καυσίμων.
«Άκουσα δυνατούς κρότους, τρεις ή τέσσερις, κι όταν γύρισα το κεφάλι είδα πελώριο σύννεφο καπνού», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πραφάς Χινταντσούν, 53χρονος κηπουρός, που βρισκόταν σε άλλο πρατήριο καυσίμων, περίπου 300 μέτρα μακριά.
Παιδί οκτώ ετών έχασε τη ζωή του στην επαρχία Σουρίν (βορειοανατολικά), κατά τις αρχές.
Επλήγη επίσης από το πυροβολικό δομή υγείας περίπου τριάντα κλινών στην επαρχία Σουρίν, κοντά στα σύνορα, η στέγη της οποίας εν μέρει κατέρρευσε.
Όσοι βρίσκονταν στο κτίριο απομακρύνθηκαν εσπευσμένα προληπτικά. «Δεν γνωρίζουμε πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι ασθενείς με ασφάλεια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο στρατιώτης που φρουρούσε την είσοδο, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Εκτυλίχτηκαν μάχες γύρω από έξι τοποθεσίες, ανέφερε ο στρατός της Ταϊλάνδης, που ανέπτυξε χθες το πρωί έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16 για να πλήξουν «δυο χερσαίους καμποτζιανούς στρατιωτικούς στόχους», σύμφωνα με αναπληρωτή εκπρόσωπο του γενικού επιτελείου, τον Ριτσά Σουκσουουανόν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα –η τελευταία διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις και με τα δυο κράτη– δήλωσαν πως τους προκαλεί «βαθιά ανησυχία» η στρατιωτική κλιμάκωση και κάλεσαν σε διάλογο.
Η Γαλλία, άλλοτε αποικιακή επικυρίαρχη δύναμη στην Καμπότζη, επίσης παρότρυνε να σταματήσουν αμέσως οι μάχες και να αρχίσουν συνομιλίες. Ακόμη, εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες της, καλώντας τους να αποφεύγουν περιοχές στα σύνορα των δυο κρατών.
Η διπλωματία των ΗΠΑ κάλεσε να υπάρχει «άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών, προστασία των αμάχων και ειρηνική διευθέτηση» της διένεξης.
Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραχίμ, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του συνδέσμου κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), έπειτα από επαφές του με ηγέτες στις δυο χώρες παρότρυνε να ασκηθεί «αυτοσυγκράτηση».
Η Μπανγκόκ και η Πνομ Πεν βρίσκονται στα μαχαίρια μετά τον θάνατο χμερ στρατιώτη σε ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια της νύχτας τον Μάιο σε διεκδικούμενη περιοχή, γνωστή με την ονομασία «Σμαραγδένιο Τρίγωνο».
Μέτρα και αντίποινα από τις δυο χώρες, παρά τις εκκλήσεις από διάφορες πλευρές να υπάρξει κατευνασμός, έχουν ήδη πλήξει τις οικονομίες τους και πολλούς κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών.
Νέες ανταλλαγές πυρών κοντά σε προαιώνιους διεκδικούμενους χώρους λατρείας μετά τις 08:00 χθες (τοπική ώρα· 04:00 ώρα Ελλάδας) έβαλαν φωτιά στο μπαρούτι.
Οι ένοπλες δυνάμεις των δυο χωρών αλληλοκατηγορήθηκαν πως άνοιξαν πυρ πρώτες.
Κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού της Καμπότζης Χουν Μανέτ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε να συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει για τις εχθροπραξίες, στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 22:00 ώρα Ελλάδας), ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές.
Ο εκπρόσωπος της ταϊλανδικής κυβέρνησης Σιράγιου Χουνγκσάπ καταδίκασε τις ενέργειες της «πολεμοχαρούς» Καμπότζης, ιδίως ότι στοχοποίησε αμάχους.
Η πρεσβεία της χώρας στην Καμπότζη κάλεσε όσους υπηκόους Ταϊλάνδης βρίσκονται εκεί να φύγουν «το συντομότερο δυνατόν».
Προχθές Τετάρτη, η Μπανγκόκ ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Πνομ Πεν και διεμήνυσε πως θα απελάσει πρεσβευτή της Καμπότζης στην Ταϊλάνδη, αφού Ταϊλανδός στρατιωτικός έχασε το ένα του πόδι όταν πάτησε νάρκη κατά προσωπικού στα σύνορα.
Οι ταϊλανδικές αρχές ανέφεραν πως έρευνά τους κατέληξε στο συμπέρασμα πως τοποθετήθηκαν νέες νάρκες στην περιοχή πρόσφατα, κάτι που η καμποτζιανή πλευρά απέρριψε, κάνοντας λόγο για υπόλειμμα «πολέμων του παρελθόντος».
Οι πιο πρόσφατες συγκρούσεις στα σύνορα είχαν ξεσπάσει την περίοδο από το 2008 ως το 2011, γύρω από τον χώρο λατρείας Πρα Βιχάν, με απολογισμό 28 νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.