«Μετά την αποσυμφόρηση της Κρήτης το επόμενο μεγάλο ζήτημα είναι οι επιστροφές»
H αποσυμφόρηση της Κρήτης ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα και εννοώ ότι αύριο θα είναι 500 ενώ χθες ήταν 980, είπε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ. Το μεγάλο θέμα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, είναι οι επιστροφές, αυτό θα τεθεί στις 22 Ιουλίου στην Κοπεγχάγη, γιατί οι ευρωπαϊκές οδηγίες δεν παρακάμπτονται, τόνισε.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, είπε ότι οργανώνει νέο ταξίδι στη Λιβύη και επανέλαβε ότι πρόκειται για εισβολή κι ας ενοχλούνται υποτιθέμενοι ανθρωπιστές. «Εμείς δεν παραδίδουμε τη χώρα στις καραβιές», συμπλήρωσε.
Σχετικά με τη δημιουργία κλειστής δομής στην Κρήτη ανέφερε ότι σέβεται την πρόταση των δημάρχων για δύο μικές δομές, ωστόσο πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι προκρίνεται κλειστή δομή. «Μιλάμε με ειλικρίνεια στην Κρητη: Δεν θα λιμνάζει ο πληθυσμός σε συνθήκες κλειστής δομής, Θα μπαίνουν, θα καταγράφονται και θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα.
Σχετικά με το πού θα γίνει, απάντησε ότι ζητήθηκαν από το ΓΕΕΘΑ κλειστά στρατόπεδα.
«Για το επόμενο τρίμηνο, όσοι έρχονται από τη Βόρεια Αφρική δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Ακούω μια κριτική και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που λέει κάντε τους γρήγορα τον έλεγχο του ασύλου και επιστρέψτε τους. Η χώρα αυτή τη στιγμή έλεγχο ασύλου σε πρώτο βαθμό κάνει στις 28 μέρες και σε δεύτερο βαθμό στους 5 6 μήνες. Αν έρχονται 1.000 άτομα την ημέρα, εκ των οποίων το 70 με 80% δεν έχει προσφυγικό προφίλ, βάσει της πρότασης του ΠΑΣΟΚ θα παραμένουν εδώ έξι μήνες, να τους παρακολουθούμε μέχρι να απορριφθεί το άσυλο τους και να τους επιστρέψουμε. Εμείς κάνουμε κάτι πάρα πολύ απλό. Δεν δεχόμαστε αιτήσεις ασύλου. Άρα κρατούνται και γίνεται και πράξη απέλασης επειδή δεν μπορούν να υποβάλλουν άσυλο», είπε ο κ. Πλεύρης.
Δεν θα πληρώνει υπέρμετρα ο Ευρωπαίος φορολογούμενος
«Υπάρχουν κάποιοι που έρχονται αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους, πληθυσμός που δεν είναι πλήρως εξαθλιωμένος. Αυτός ο κόσμος πρέπει να δει συνολικά ότι η Ευρώπη λειτουργεί με γνώμονα τις επιστροφές, ότι δεν θα πληρώνει υπέρμετρα ο Ευρωπαίος φορολογούμενος.
Καταλαβαίνω ότι ενοχλεί αρκετά την Αριστερά. Αλλά η Ευρώπη έχει καταλάβει ότι πλέον οι κατατρεγμένοι ανά τον κόσμο θα μπορούν να έρχονται και να έχουμε φαινόμενα που όχι απλά δεν εντάσσονταιι στις κοινωνίες, αλλά λειτουργούν επιθετικά σε αυτές τις κοινωνίες.
Για τους Έλληνες η εθνική μας συμμετοχή είναι από 15 έως 25% και στην Ευρώπη δεν είναι κουτόφραγκοι. Να υπάρχει λελογισμένο πλαίσιο ώστε προφανώς ο καθένας που έρχεται εδώ να τυγχάνει των παροχών που ορίζει η Ευρώπη, αλλά να μην μπαίνουμε σε καθεστώς όπου τα προνόμια αυτά να είναι τέτοια που να ξεπερνούν προνόμια που μπορεί να έχει ο φορολογούμενος Ευρωπαίος που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Πολλοί επικαλούνται ανηλικότητα και μπορεί να είναι στην ηλικία μου», είπε ο κ. Πλεύρης εξηγώντας ότι θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση βάσει της οποίας θα απαιτούνται ιατρικές εξετάσεις και όποιος αρνηθεί να τις κάνει, θα λογίζεται ως ενήλικος.
Συζητάμε κάτι πολύ συνολικό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ο κόσμος που βρίσκεται στη Λιβύη να μην έχει κάποιο κίνητρο να μπει σε μια βάρκα, αλλά να δοθεί διέξοδος, να παραμείνει σε έναν οργανωμένο χώρο που θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κέντρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε.
Έχω συνολικά ζητήσει να δούμε τον εξορθολογισμό σε όλα τα επιδόματα, καθώς το ζήτημα στην Ευρώπη είναι να μην δίνονται κίνητρα και να μην έχουν οι μετανάστες περισσότερα επιδόματα από φορολογούμενους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, τόνισε ο κ. Πλεύρης.
«Είπα, ότι θα επανεξεταστεί το σύνολο των προνομίων τα οποία παίρνουν, συμπεριλαμβανομένου και του κατά πόσο πρέπει να επιδοτείται ένα ενοίκιο. Γιατί να μην επιδοτούμε αντίστοιχα Έλληνα που είναι 19 και 20 ετών», συμπλήρωσε.