Βρετανία: Το αργότερο στις 2 Σεπτεμβρίου ο διάδοχος του Κάμερον

Πρώτα η διαπραγμάτευση των όρων της εξόδου από την ΕΕ και μετά η διεξαγωγή ενδεχομένως βουλευτικών εκλογών, λένε οι Συντηρητικοί

Ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας (πιθανότατα ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις) θα διοριστεί το αργότερο στις 2 Σεπτεμβρίου βάσει ενός χρονοδιαγράμματος που τέθηκε σήμερα από την επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη του κόμματος.

Ο Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της επιτροπής 1922 των συντηρητικών βουλευτών, είπε πως μπορεί να υπάρξει απόφαση και νωρίτερα και πως οι υποψηφιότητες πρέπει να κατατεθούν μέχρι το μεσημέρι (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης. Οι προτάσεις θα πρέπει να λάβουν την έγκριση όλων των μελών της επιτροπής.

Σε συνέντευξή του στο Sky News ο Μπρέιντι δήλωσε εξάλλου πως η Βρετανία πρέπει να διαπραγματευθεί τους όρους της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τη διεξαγωγή των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την επιλογή του νέου ηγέτη των Συντηρητικών, ο Γκράχαμ Μπρέιντι είπε πως η διαπραγμάτευση με την ΕΕ πρέπει να προηγηθεί.

Ο ίδιος ο Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να γίνει σεβαστό αλλά η χώρα δεν πρέπει να στρέψει την πλάτη στην ΕΕ.

Ωστόσο, τόνισε ότι η απόφαση για το πότε θα ενεργοποιηθεί το "άρθρο 50" που θα οδηγήσει στην αποχώρης της χώρας από την ΕΕ θα ληφθεί "από τη Βρετανία και μόνο".

"Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν πρέπει να στρέψει την πλάτη του στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο", συνέχισε. "Πρέπει να καθορίσουμε το είδος της σχέσης που θέλουμε να έχουμε στο εξής με την ΕΕ", είπε ο Κάμερον, διευκρινίζοντας ότι επαφίεται στον διάδοχό του να το κάνει αυτό.

Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η επόμενη κυβέρνηση είναι το πώς θα έχει η χώρα την καλύτερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, εξήγησε, ενώ σημείωσε ότι μετά την έξοδο η Βρετανία θα θέλει να έχει όσο πιο ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τους Ευρωπαίους γείτονές της.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι ελπίζει πως ο δήμαρχος του Λονδίνου και ο οικονομικός τομέας της πόλης θα έχουν μια "ισχυρή φωνή" στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο, ώστε να διασφαλιστούν οι στενότερες δυνατές σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.