Μεταξύ των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών, το ποσοστό σαρκοπενίας εκτιμάται σήμερα από 11,1% έως 20,2% και εκτιμάται ότι έως το 2045 θα αυξηθεί σε 12,9% έως 22,3%
Σχεδόν 20 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πάσχουν από σαρκοπενία και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 64% στα 32,4 εκατομμύρια έως το 2045, σύμφωνα με εκτιμήσεις που παρουσίασαν βέλγοι επιστήμονες στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Οστεοπόρωση, την Οστεοαρθρίτιδα και τις Μυοσκελετικές Παθήσεις, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας το Σαββατοκύριακο.
Η σαρκοπενία είναι μια πάθηση που σχετίζεται με τη διαδικασία της γήρανσης και χαρακτηρίζεται από απώλεια μυικής μάζας και δύναμης, η οποία, με τη σειρά της, επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία, το βάδισμα και γενικά την ικανότητα του ηλικιωμένου ατόμου να εκτελεί τις καθημερινές δραστηριότητές του.
Λόγω της πολυπλοκότητάς της, δεν υπάρχει ακόμη επιστημονική ομοφωνία για τον ορισμό της σαρκοπενίας, πράγμα που δυσκολεύει τη διάγνωσή της. Η Ευρωπαϊκή Ομάδα Εργασίας για τη Σαρκοπενία των Ηλικιωμένων (EWGSOP) έχει ορίσει τη σαρκοπενία είτε ως χαμηλή μυική μάζα συνοδευόμενη από χαμηλή μυική δύναμη, είτε ως μικρή ταχύτητα βαδίσματος.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λιέγης, με επικεφαλής τον δρα Ολιβιέ Ετζέν, ανέλυσαν στοιχεία της Eurostat από 28 χώρες της ΕΕ και έκαναν εκτιμήσεις για την εξάπλωση της πάθησης στον ευρωπαϊκό πληθυσμό. Ανάλογα με τους δύο διαφορετικούς ορισμούς, εκτιμάται ότι από σαρκοπενία πάσχουν περίπου 11 εκατομμύρια έως 20 εκατομμύρια άνθρωποι.
Έως το 2045 ο αριθμός τους θα έχει αυξηθεί αντίστοιχα στα 18,7 έως 32,4 εκατομμύρια.
Μεταξύ των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών, το ποσοστό σαρκοπενίας εκτιμάται σήμερα από 11,1% έως 20,2% και εκτιμάται ότι έως το 2045 θα αυξηθεί σε 12,9% έως 22,3%.
«Ανεξάρτητα με το ποιός διαγνωστικός ορισμός θα χρησιμοποιηθεί, η σαρκοπενία αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στην Ευρώπη. Είναι συνεπώς ουσιώδες να εφαρμόσουμε αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας, ώστε να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους να ζήσουν υγιή και δραστήρια γηρατιά», δήλωσε ο Ετζέν.