Ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον Αμερικανό πρέσβη στην Ιταλία
Εξηγήσεις καλείται να δώσει ο Αμερικανός πρέσβης στην Ιταλία μετά την αποκάλυψη ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθούσε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά την περίοδο 2008 -2011, όταν ήταν πρωθυπουργός της χώρας. Τα στοιχεία διέρρευσαν χάρη σε ροή πληροφοριών από την υπόθεση Wikileaks με στοιχεία τα οποία στην Ιταλία δημοσιεύθηκαν στο εβδομαδιαίο περιοδικό Λ' Εσπρέσσο και την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.
«Θα ζητήσουμε να μας δοθούν οι πρέπουσες πληροφορίες και εξηγήσεις σε όλα τα πρέποντα θεσμικά επίπεδα, κάνοντας και τα επίσημα βήματα που απαιτούνται», δήλωσε, σχετικά, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός.
Το κόμμα του πρώην «Καβαλιέρε», Φόρτσα Ιτάλια, αντέδρασε έντονα, υπογραμμίζοντας ότι οι εν λόγω τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αφορούν και την τελευταία περίοδο της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, το 2011, όταν ο Ιταλός μεγιστάνας ήρθε σε σύγκρουση με τον τότε υπουργό οικονομικών του, Τζούλιο Τρεμόντι, δέχθηκε «επιστολή συστάσεων και υποδείξεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» και υποχρεώθηκε, τελικά, σε παραίτηση, ανοίγοντας τον δρόμο στην κυβέρνηση του τεχνοκράτη Μάριο Μόντι.
Ο δικηγόρος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Νικολό Γκεντίνι, τόνισε ότι «δεν αποκλείεται, ο πελάτης του να καταθέσει μήνυση στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές». Ο δε εκπρόσωπος της Φόρτσα Ιτάλια στην βουλή, Ρενάτο Μπρουνέττα, ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να πράξει ό,τι επιβάλλεται, ασχολούμενη σε βάθος με το θέμα.
Στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις συγκαταλέγονται συνομιλίες του συμβούλου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Πάολο Βαλεντίνι, λίγο πριν την παραίτηση του «μίστερ τιβί», στις 12 Νοεμβρίου του 2011, αλλά και επικοινωνία του ίδιου του Ιταλού κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού, με τον τότε Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, σε περίοδο κατά την οποία οι ισραηλοαμερικανικές σχέσεις διέρχονταν κρίση.
Πολλά μέλη του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, τονίζουν ότι οι τελευταίες αυτές αποκαλύψεις, ενισχύουν έμμεσα όσους υποστηρίζουν ότι ο Μπερλουσκόνι αναγκάστηκε σε παραίτηση από ισχυρά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, αφού υποβλήθηκε σε σημαντική πολιτική και διπλωματική πίεση.