Ολέθριο λάθος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν: Βομβάρδισαν τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Σάλος έχει προκληθεί από τον βομβαρδισμό νοσοκομείου της μη κυβερνητικής οργάνωσης ″Γιατροί Χωρίς Σύνορα″ στην Κουντούζ του Αφγανιστάν, όπου τις τελευταίες ημέρες μαίνεται ο πόλεμος με τους Ταλιμπάν με τον αφγανικό στρατό, που υποστηρίζεται από αέρος από τις ΗΠΑ. 

Από τους βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 19 άνθρωποι. Τουλάχιστον 12 μέλη του προσωπικού της οργάνωσης, τέσσερις ενήλικοι ασθενείς και τρία παιδιά έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του λογαριασμού των Γιατρών χωρίς Σύνορα στο Twitter.

Διαβάστε σχετικά: ΟΗΕ: Πιθανό έγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου των MSF

Μετά από πολλές ώρες και τον παγκόσμιο σάλο που προκλήθηκε, ο στρατός των ΗΠΑ ζήτησε συγνώμη από τον Αφγανό πρόεδρο ενώ ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό. Ο υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ δήλωσε ότι "εξαντλητική έρευνα" διεξάγεται για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών χωρίς Σύνορα στην αφγανική πόλη Κουντούζ, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει ότι πραγματοποιήθηκε από αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις".

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου τόνισε ότι "οι αμερικανικές δυνάμεις, προς υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας , επιχειρούσαν στην περιοχή, όπως και οι ταλιμπάν".

 

ΜSF: Μας βομβάρδιζαν ενώ τους είχαμε ενημερώσει

Oiι MSF δήλωσαν πως είχαν δώσει προληπτικά τις γεωγραφικές συντεταγμένες του νοσοκομείου τους σε "όλα τα μέρη" της σύγκρουσης και η οργάνωση κατηγορεί έμεσα για τον βομβαρδισμό τςι ΗΠΑ,

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στην Κουντούζ συνεχίστηκε για περισσότερο από μία ώρα " αφού η μη κυβερνητική οργάνωση είχε ειδοποιήσει τον αμερικανικό και τον αφγανικό στρατό πως το νοσοκομείο είχε πληγεί από μία πρώτη αεροπορική επιδρομή στη διάρκεια της νύχτας". Μάλιστα, μέλη του προσωπικού της οργάνωσης τηλεφώνησαν έξαλλα σε στρατιωτικούς αξιωματούχους στο ΝΑΤΟ στην Καμπούλ και στην Ουάσινγκτον καθώς οι βόμβες έπεφταν βροχή στο νοσοκομείο τους. 

Νωρίτερα, εκπρόσωπος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι το νοσοκομείο "μπορεί" να επλήγη από αμερικανική αεροπορική επιδρομή. 

"Η αεροπορική επιδρομή στην Κουντούζ στις 02:15 τοπική ώρα, μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση παράπλευρων απωλειών σε κοντινές ιατρικές εγκαταστάσεις", ανακοίνωσε ο συνταγματάρχης Μπράιν Τράιμπους,  εκπρόσωπος των υπό το ΝΑΤΟ συμμαχικών δυνάμεων στη χώρα, προσθέτοντας  ότι "διερευνάται το περιστατικό".