Κοτζιάς: Η ΕΕ είναι σε καλά χέρια για το επόμενο εξάμηνο

Την κοινή αντίληψή τους για τα βασικά ζητήματα της ΕΕ, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, της ανεργίας, αλλά και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Λουξεμβούργου, Νίκος Κοτζιάς και Ζαν Άσελμπορν, στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν, αρχικώς κατ' ιδίαν και ακολούθως σε επίπεδο αντιπροσωπειών, σήμερα, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Με αντικείμενο τις προτεραιότητες της λουξεμβουργιανής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2015, οι δύο υπουργοί, που συνδέονται όπως είπαν και με προσωπική φιλία και “χημεία”, επιβεβαίωσαν τις κοινές τους θέσεις για μία Ευρώπη που θα πρέπει να έχει αφενός ένα ορθό σύστημα υποδοχής και κατανομής προσφύγων και παράνομων μεταναστών και αφετέρου συνεκτικότητα και ισχυρούς μηχανισμούς κοινωνικής προστασίας.

“Πιστεύω ότι η ΕΕ θα βρίσκεται το επόμενο εξάμηνο σε καλά χέρια”, είπε ο κ. Κοτζιάς, κάνοντας αναφορά στην κρίσιμη στιγμή που διανύει η Ευρώπη, με την ορμή της μετανάστευσης και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής μας.

“Το Λουξεμβούργο”, πρόσθεσε, “υπήρξε, σε όλα τα χρόνια της παρουσίας μας στην ΕΕ, ένας σταθερός φίλος και υποστηριχτής των ελληνικών αναγκών και θέσεων”, και επεσήμανε ότι υπάρχει μία κοινή αντίληψη τόσο αναφορικά με τα σχέδια μεγάλων επενδύσεων που θα συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος της απασχόλησης, όσο και προς την ανάγκη -αν θέλει να επιβιώσει η ΕΕ- συνεκτικότητας και ισχυρών κοινωνικών μηχανισμών.

“Εάν η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στο Λουξεμβούργο, η καρδιά της Δημοκρατίας χτυπά στην Αθήνα”, είπε από την πλευρά του ο κ. Άσελμπορν, τονίζοντας ότι πρόθεση της χώρας του είναι να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την Ελλάδα για τις λύσεις που μπορεί να εξευρεθούν από κοινού.

Σχετικά με την λουξεμβουργιανή προεδρία στην ΕΕ είπε ότι οι δύο χώρες πρέπει να βρίσκονται στο σωστό άξονα, τονίζοντας τη σημασία που έχει για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, από στρατηγικής πλευράς και πολιτικής βαρύτητας, η παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ, μετά την προεκλογική υπόσχεσή του Ντέιβιντ Κάμερον για δημοψήφισμα σχετικό με τη σχέση της χώρας του με την Ευρώπη.

Ως προς το πρόβλημα της μετανάστευσης, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου είπε: “Γνωρίζουμε το μεγάλο πρόβλημα και της Ελλάδας που έχει ανάγκη από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”, και τόνισε την ανάγκη λύσεων, επισημαίνοντας ότι “διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης” και “αν κάποια κράτη-μέλη δεν θέλουν την κατανομή βάρους, αυτό δεν θα είναι καλό για την ΕΕ”.

Αναφερόμενος στις ελληνικές διαπραγματεύσεις είπε ότι δεν υπάρχει χώρα της ΕΕ, ούτε επίσημα, ούτε ανεπίσημα, που να σπρώχνει την Ελλάδα στην έξοδό της από την Ευρωζώνη, σημείωσε δε ότι χρειάζεται εξισορρόπηση στα μέτρα που λαμβάνονται, χωρίς βεβαίως να προκληθεί πρόβλημα στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και πρόσθεσε ότι η καλή θέληση και από τις δύο πλευρές θα βοηθήσει να καταλήξουμε σε συμφωνία.

“Προσεγγίζουμε”, είπε, “με ταχείς ρυθμούς την απόφαση, διότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Οποιαδήποτε εναλλακτική λύση θα ήταν επισφαλής. Θα πρέπει, λοιπόν, να παραμείνει στην Ευρωζώνη η Ελλάδα και εμείς θα πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε το σωστό 'καύσιμο' που θα μας επιτρέψει να προσεγγίσουμε οι μεν τους δε”.