Πού να πάτε, τι να δείτε στην Αθήνα από τις 15/5 έως τις 21/5

Εβδομαδιαία ατζέντα εκδηλώσεων από Παρασκευή 15/5 έως Πέμπτη 21/5

Στη συνέχεια θα δείτε έναν εβδομαδιαίο οδηγό με προτάσεις ψυχαγωγίας, που ξεκινά την Παρασκευή 15 Μαΐου έως την Πέμπτη 21 Μαΐου.

Η εβδομαδιαία ατζέντα περιλαμβάνει κινηματογράφο, θέατρο, εικαστικά, μουσική, χορό, διαλέξεις.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/5

ΟΠΕΡΑ

"ΤΡΑΒΙΑΤΑ" ΤΟΥ ΤΖΟΥΖΕΠΠΕ ΒΕΡΝΤΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ
H Εθνική Λυρική Σκηνή ολοκληρώνει τη χειμερινή περίοδο στο Θέατρο Ολύμπια στις 15, 16, 17, 20, 22, 23 Μαΐου, με τη δημοφιλέστατη «Τραβιάτα» του Βέρντι, την τραγική ιστορία της «κυρίας με τις καμέλιες» που θα παρουσιαστεί στην κλασική σκηνοθεσία του Νίκου Σ. Πετρόπουλου, σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη. Πασίγνωστες άριες και ντουέτα ντύνουν μία από τις πιο αγαπητές ιστορίες μεγάλου έρωτα, ματαιωμένου από τις κοινωνικές συμβάσεις. Θέατρο Ολύμπια: Ακαδημίας 59, τηλέφωνο: 210 3612461, 210 3643725. Στις 20:00. Εισιτήρια: 20, 30, 40, 50, 60, 65 ευρώ. Παιδικό & φοιτητικό: 15 ευρώ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

"ΔΡΑΜΑ - ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΙ VI "ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Η τελευταία συναυλία του φετινού "γερμανικού" κύκλου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, υπόσχεται τρία εμβληματικά έργα του κινήματος του Ρομαντισμού, από τις απαρχές του και τη μεγαλόπνοη "Ηρωική" Τρίτη Συμφωνία του Μπετόβεν έως την περίφημη Εισαγωγή "Μάνφρεντ" του Σούμαν και το Πρώτο κοντσέρτο για βιολί του Μπρουχ. Έργο της ακμής του Ρομαντισμού το τελευταίο και ασφαλώς το δημοφιλέστερο του συνθέτη του, θα παιχτεί με σολίστ τον 37χρονο διακεκριμένο Ούγγρο βιολονίστα, Μπαρνάμπας Κέλεμεν. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, τηλέφωνο: 210 7282333. Στις 20:30. Εισιτήρια-Διακεκριμένη Ζώνη: 25, Ζώνη Α: 15, Ζώνη Β: 10, Ζώνη Γ: 10 ευρώ, Εκπτωτικό: 5 ευρώ.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΖΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
Εκατό χρόνια μετά τη γέννηση του μεγάλου δημιουργού, ο Γιάννης Μπέζος καταπιάνεται με τον Βασίλη Τσιτσάνη και παρουσιάζει ένα αφιέρωμα (15-16/5) με σεβασμό και αγάπη για τα τραγούδια του. Επιμέλεια ορχήστρας: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Συμμετέχει η Μυρτώ Καμβυσίδη. Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από τo IANOS RADIO. IANOS: Σταδίου 24, τηλέφωνο: 210 3217810. Στις 21:30. Είσοδος: 10 ευρώ / Ελάχιστη κατανάλωση: 6 ευρώ.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΖ. ΡΟΥΤΙΛΙΑΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΩΝΟΥ
Η Τζούλια Ρουτιλιάνο, μία διεθνούς φήμης μέτζο σοπράνο και μία σπουδαία ερμηνεύτρια του Βάγκνερ, έρχεται στην Ελλάδα ύστερα από πρόσκληση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων για να συμπράξει σε μία μεγάλη συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων, στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού. Στη συναυλία θα συμμετέχει ο διακεκριμένος βιολοντσελίστας Χρήστος Γρίμπας. Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού: Ιωαννίνων & Καπανέως, τηλέφωνο: 210 5284885. Στις 21.00. Είσοδος ελεύθερη.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

OPEN HOUSE ATHENS 2015
Για ένα Σαββατοκύριακο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε περισσότερες από 21 πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές, συνεισφέροντας στην ανάδειξη της σημασίας της αρχιτεκτονικής στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Είσοδος ελεύθερη.

ΘΕΑΤΡΟ

«PULSAR » ΣΤΟ ΒΙΟS
Η παράσταση «Pulsar» είναι μια σόλο περφόρμανς της Ελληνoβρετανίδας Ρόζας Προδρόμου που καταπιάνεται με το χρόνο, το θάνατο και τον ενθουσιασμό για ζωή. Βασικό ερώτημα της παράστασης είναι: Από πού αντλούμε πίστη όταν ο κόσμος φαίνεται να καταρρέει; Η περφόρμανς εμπνέεται από το υπερρεαλιστικό ποίημα «Αμοργός» του Νίκου Γκάτσου και από «Τα Τέσσερα Κουαρτέτα» του T. Σ. Ελιοτ (1936-1942). Σκηνοθεσία: Τζον Μπρίτον. Από τις 15 Μαΐου για λίγες μόνο παραστάσεις. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή. BIOS: Πειραιώς 84, τηλέφωνο: 210 3425335. Στις 20.30. Είσοδος: 10 ευρώ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/5

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Με μία σειρά εκδηλώσεων στα Μουσεία και τους πολιτιστικούς του χώρους, από τις 16 έως τις 24 Μαΐου, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου), που φέτος έχει ως θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές». Το Σάββατο 16 Μαΐου το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» (Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 210 3243987) παρουσιάζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσειακής αγωγής για παιδιά 5-7 ετών με θέμα τη ζωή και το έργο της μεγάλης Ελληνίδας λαογράφου (10.00-11.00). Ακόμη, συμμετέχει στη δράση "Open House Athens" και προσκαλεί το κοινό να εξερευνήσει το Αρχοντικό της Αγγελικής Χατζημιχάλη, το οποίο είναι σχεδιασμένο (1924-1927) από τον αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα αρχιτεκτονικής, όπου συνδυάζεται αρμονικά η παράδοση με τις ανέσεις ενός σύγχρονου σπιτιού (12.00 - 16.00). Είσοδος ελεύθερη.

OPEN HOUSE ATHENS 2015: ΜΙΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Το Μέγαρο προτείνει στο κοινό μια διήμερη δωρεάν ξενάγηση στους χώρους του, στις 16 και 17 Μαΐου από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα. Η δράση φέρει τον τίτλο Open House Athens 2015 και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Open Hοuse Greece (Αστική Μη Kερδοσκοπική Εταιρεία). Στόχοι της δράσης είναι η επαφή και εξοικείωση του κοινού με την έννοια της αρχιτεκτονικής αλλά και η προώθηση της Αθήνας και της Ελλάδας στο εξωτερικό, μέσα από το πρίσμα της αρχιτεκτονικής δημιουργίας και του πολιτισμού. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, τηλέφωνο: 210 7282333. Είσοδος ελεύθερη.

«CHANGE YOUR ANIMA(L)» ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΕΡΟΥ
Με κεντρικό γνώμονα την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στους μικρούς τετράποδους φίλους του ανθρώπου, η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας και το Φιλοζωικό & Πολιτιστικό Σωματείο Π. Φαλήρου συμμετέχουν σε μία μεγάλη εκδήλωση στην Πλατεία Νερού. Καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας θα υπάρξουν σεμινάρια από ομάδα κτηνιάτρων, εκπαιδευτών σκύλων, ψυχολόγων/παιδοψυχολόγων με αναλυτική ενημέρωση για την περίθαλψη των ζώων, την ισχύουσα νομοθεσία , την δύναμη του εθελοντισμού, αλλά και τους τρόπους φιλοξενίας και υιοθεσίας των αδέσποτων. Η εκδήλωση θα κλείσει με μία συναυλία των Locomondo, Bloco Swingueira και Wizards μέρος των εσόδων της οποίας θα διατεθούν για να καλύψουν τις υποχρεώσεις των φιλοζωικών σωματείων σε κτηνιάτρους, χώρους φιλοξενίας ζώων, φάρμακα και σε ζωοτροφές. Πλατεία Νερού Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου: Λεωφόρος Ποσειδώνος (ανάμεσα στα γήπεδα Tae Kwon Do και Beach Volley), Π. Φάληρο. Στις 19:00. Εισιτήρια: 10 ευρώ (προπώληση), 12 ευρώ (ταμείο).

ΣΙΝΕΜΑ

"ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ " ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το αφιέρωμα - που παρουσιάζει η Ταινιοθήκη της Ελλάδας από τις 16 έως τις 24 Μαΐου - επιχειρεί να παρουσιάσει την αναπαράσταση της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης στον κινηματογράφο (από την περίοδο του βωβού κινηματογράφου της δεκαετίας του '20 έως σήμερα) και περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Σκοπός του αφιερώματος είναι να καταγράψει μέσα από τις ταινίες του προγράμματος τις όποιες μεταβολές προκύπτουν στη βιομηχανία του κινηματογράφου στη διάρκεια μιας τόσο έντονης οικονομικοπολιτικής κρίσης. Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός, τηλέφωνο: 210 3609695, 210 3612046. Γενική είσοδος φεστιβάλ: 5 ευρώ, Κάρτες διαρκείας: Κανονική 30 ευρώ, Μειωμένη 20 ευρώ.

ΘΕΑΤΡΟ

"CINECITTA" ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ
Τη μουσική κωμωδία "Cinecitta", των Θ.Παπαθανασίου και Μ. Ρέππα, σε μουσική και στίχους της Αφροδίτης Μάνου, παρουσιάζει η θεατρική ομάδα "'Απλετοι Κήποι", για δύο τριήμερα (16, 17, 18/5 και 23, 24, 25/5) στο Σύγχρονο Θέατρο. Δραματουργική Επεξεργασία/Σκηνική Διδασκαλία: Αφροδίτη Παρζακώνη. Σύγχρονο Θέατρο: Ευμολπιδών 45, Γκάζι. Στις 21.15. Γενική είσοδος: 12 ευρώ, Ομαδικά εισιτήρια των 8 ατόμων και άνω: 10 ευρώ, Φοιτητές-ΑΜΕΑ και άνω των 65: 8 ευρώ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17/5

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η ΚΑΜΕΡΑΤΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ: MOZART CONCERTO FESTIVAL
Τα όργανα κλασικής εποχής της Καμεράτα (διαφορετικά από αυτά της εποχής μπαρόκ) ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μια νέα μεγάλη πρόκληση: ένα μίνι μουσικό μαραθώνιο με αριστουργηματικά κοντσέρτα του αγαπημένου Μότσαρτ στην αγκαλιά της Στέγης. Μουσική «άμιλλα» ανάμεσα σε διαφορετικά όργανα, με μοναδικά έργα που σπάνια ακούγονται και ήχο αυθεντικό, που αναθεωρεί όσα πιστεύαμε έως τώρα για τη μουσική του τρομερού Βόλφγκανγκ. Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Ν. Κόσμος, τηλέφωνο: 213 0178000. Στις 20:30. Εισιτήρια-Κανονικό: 15 -18- 28 ευρώ, Μειωμένο: 10-12- 15 ευρώ, 'Ανεργοι: 5 ευρώ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2015: ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που φέτος έχει θέμα: «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για το τριήμερο 17-19 Μαΐου. Την Κυριακή, 17 Μαΐου στο Κτίριο της Οδού Πειραιώς θα πραγματοποιηθεί μια ολοήμερη γιορτή για όλους με ξεναγήσεις στις εκθέσεις, προγράμματα για παιδιά και 240 τίτλους βιβλίων με έκπτωση 50% και 70% στο 3o Bazaar που πραγματοποιείται για μία ακόμα χρονιά (10:00-18:00). Μουσείο Μπενάκη, Κτ. Πειραιώς: Πειραιώς 138, τηλέφωνο: 210 3453111.Είσοδος και συμμετοχή ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις και τις εκθέσεις του μουσείου.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2015: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΩ ΜΙΑ ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ» ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Β&Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
Τα παιδιά σε ρόλο μελλοντικών εξερευνητών θα κατασκευάσουν μια εξ ολοκλήρου δικής τους έμπνευσης τρισδιάστατη «κιβωτό» (όχημα/ διαστημόπλοιο) που περιέχει μικρά δείγματα από τη ζωή και τον πολιτισμό μας στη γη που θα θέλαμε να ανακαλύψει ο εξερευνητής του μέλλοντος. Πηλός, γύψος, ανακυκλώσιμα υλικά, χρώματα στη διάθεση των μικρών οραματιστών που συλλέγουν στοιχεία για τον σύγχρονο ανθρώπινο πολιτισμό. Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη : Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, τηλέφωνο: 210-3611206. Ώρα: 12.00-13.30. Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 18/5

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2015: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ
Τιμώμενο μουσείο για φέτος από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (ΒΜΦ). Γι' αυτό και καλεί το κοινό σε μια πλούσια εβδομάδα γεμάτη δράσεις, μουσική, εκθέσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 15 έως τις 24 Μαΐου. Την Δευτέρα 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Το Γκάζι» (1967) του Δ. Σταύρακα και μουσικό event από τους Crime Swing Investigation (19:00). Παράλληλα, το ΒΜΦ διοργανώνει σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, έκθεση παιδικής ζωγραφικής «Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της πόλης τους», με 30 έργα παιδιών από 6-10 ετών. Ακόμη, φιλοξενεί την έκθεση «Σωλήνες, πόδια και χρώματα στο Μουσείο» με κολάζ φωτογραφιών μαθητών που επισκέφτηκαν το ΒΜΦ, την οποία επιμελούνται οι εθελοντές του μουσείου. Τεχνόπολις: Πειραιώς 100. Καθημερινά: 10:00 με 20:00.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει και φέτος τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με μια σειρά εκδηλώσεων. Την Δευτέρα 18 Μαΐου η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλες τις εκθέσεις του Μουσείου από τις 10.00 έως τις 21.00 (μόνιμες συλλογές και έκθεση «Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό»). Ακόμη, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής «Γέφυρες Επικοινωνίας» διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για τα Ειδικά Σχολεία Κωφών και Βαρήκοων Αττικής. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί δημόσια συζήτηση: «Παρόν και μέλλον των αρχαιολογικών μουσείων» στο πλαίσιο του κύκλου δημόσιων συζητήσεων και διαλέξεων με θέμα «Κοινωνία και παρελθόν: προσλήψεις της αρχαιότητας στη σύγχρονη Ελλάδα» που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών (19:00). Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Νεοφύτου Δούκα 4, τηλέφωνο: 210 7228321-3.

ΒΙΒΛΙΟ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ "Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ-Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ"
Η Μέθοδος του Θεόδωρου Τερζόπουλου με τίτλο "Η επιστροφή του Διόνυσου" μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά. Το βιβλίο αποτελείται από 12 θεωρητικά κεφάλαια, 40 ασκήσεις και συνοδεύεται από dvd διάρκειας 2,5 ωρών με το βασικό training. Ήδη από τον Ιανουάριο η «Μέθοδος του Θεόδωρου Τερζόπουλου» κυκλοφορεί στα ρωσικά από το Θέατρο Στανισλάβσκι και τον εκδοτικό οίκο Spaudos Konturai, ενώ μέχρι το τέλος του 2015 θα εκδοθεί και στα πολωνικά, κινέζικα, τούρκικα, κορεάτικα και αγγλικά. "Η επιστροφή του Διόνυσου" είναι έκδοση του Θεάτρου 'Αττις, σε σχεδιασμό και επιμέλεια της Δέσποινας Μεϊμάρογλου. Ομιλητές: Δημήτρης Τσατσούλης, Γιώργος Σαμπατακάκης, Δρ. Πηνελόπη Χατζηδημητρίου, Σάββας Στρούμπος, Θεόδωρος Τερζόπουλος. Θέατρο 'Αττις : Λεωνίδου 7, Μεταξουργείο, τηλέφωνο: 210 5226260. Στις 20:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΣΙΝΕΜΑ

ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: ANAPARASTASIS, Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ (1926 - 1970) ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ COCTAIL BAR
Μία Δευτέρα το μήνα η αυλή του «Spiti Cocktail Bar» στο Χαλάνδρι μεταμορφώνεται σε σινεμά προβάλλοντας ταινίες Ελλήνων και ξένων δημιουργών . Οι προβολές συνεχίζονται με το μουσικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του παγκοσμίου φήμης, αδικοχαμένου, συνθέτη, Γιάννη Χρήστου. Έχοντας ήδη ταξιδέψει ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, το ιδιαίτερο μουσικό ντοκιμαντέρ του Κώστα Ζουλιάτη, «Anaparastasis: η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926 - 1970)» προβάλλεται στην αυλή του Σπίτι Cocktail Bar, τη Δευτέρα 18 Μαΐου. Σπίτι Cocktail Bar: Ανδρέα Παπανδρέου 9, τηλέφωνο: 210 6833677. Στις 22:00. Δωρεάν είσοδος-Υπάρχει χρέωση στην κατανάλωση.

ΤΡΙΤΗ 19/5

ΜΟΥΣΙΚΗ

"EL GRECO" ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο είναι η όπερα "El Greco" του Γιώργου Χατζηνάσιου, σε ποίηση Ηλία Λιαμή και σκηνοθεσία Βασίλη Αναστασίου, που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση την Τρίτη, 19 Μαΐου και Τετάρτη, 20 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το έργο παρουσιάζεται στο πλαίσιο της επετείου της συμπλήρωσης τετρακοσίων χρόνων από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και αναφέρεται στη ζωή του μεγάλου ζωγράφου της ύστερης Αναγέννησης και συγκεκριμένα στην έναρξή της από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης κοντά στο σημερινό Ηράκλειο της Κρήτης όπου εκπαιδεύτηκε ως αγιογράφος, στη Βενετία όπου μαθήτευσε στο εργαστήρι του Τισιανού και τέλος στο Τολέδο όπου γνώρισε τον μεγάλο έρωτα στο πρόσωπο της Χερώνυμα, την απειλή στην αίθουσα της Ιεράς Εξέτασης, αλλά και την αναγνώριση εκ μέρους της ισπανικής κοινωνίας και όλης της οικουμένης. Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 34, τηλέφωνο: 210 4194550. Στις 21:00. Εισιτήρια: 12 (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 35, 50, 75 ευρώ.

Ο ΤΟΝΙΝΟ ΚΑΡΟΤΟΝΕ ΣΤΟ "ΡΥΘΜΟΣ STAGE"
Ο Τονίνο Καροτόνε δίνει ξανά ραντεβού με το αγαπημένο του ελληνικό κοινό, στις 19 Μαΐου στο "Ρυθμός Stage", σ' ένα εναλλακτικό σόου αφιερωμένο στο ιταλικό καντσόνε που όλοι αγαπάμε. Μουσική παράσταση με ελληνικό μεράκι, ιταλική φινέτσα, ισπανική αλεγρία, βάσκικο μυστήριο και ολίγες... μεξικάνικες πινελιές, στο ιδιαίτερο χαρμάνι ίσως του πιο εκκεντρικού τροβαδούρου της Μεσογείου. Ρυθμός Stage : Λεωφόρος Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη, τηλέφωνο: 210 9750060. Στις 22:00. Είσοδος στο μπαρ: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί. Φιλική συμμετοχή Γιάννης Χαρούλης.

ΝΕΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΕΛΟΠΟΙΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
Το Ελληνικό Σχέδιο και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, προσκαλούν το κοινό σε μία μεγάλη γιορτή της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, όπου νέοι συνθέτες μελοποιούν Έλληνες ποιητές. Νέοι συνθέτες εμπνεύστηκαν το υλικό τους είτε από ποιητές λιγότερο γνωστούς στο ευρύ κοινό είτε από λιγότερο γνωστά ποιήματα καταξιωμένων δημιουργών. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών : Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Ν. Κόσμος, τηλέφωνο: 213 0178000. Στις 20:30. Εισιτήρια: 7-10 ευρώ, Μειωμένα & 'Ανεργοι: 5 ευρώ.

ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ-«9 PORTRAITS OF LENA PLATONOS» ΣΤΟ HALF NOTE JAZZ CLUB
Ο πιανίστας της τζαζ, Σπύρος Μάνεσης, παρουσιάζει το νέο του σόλο άλμπουμ, εμπνευσμένο και αφιερωμένο στη μουσική της Λένας Πλάτωνος. Στα «9 Portraits of Lena Platonos», ο Σπύρος Μάνεσης επιχειρεί μία ιδιαίτερη ερμηνεία του έργου της γνωστής συνθέτριας και τραγουδοποιού και δημιουργεί γέφυρες ανάμεσα στις πρωτότυπες ηχογραφήσεις της και στον δικό του μουσικό κόσμο, στον οποίο οι επιρροές της κλασικής/ρομαντικής παράδοσης συνυπάρχουν με το ιδίωμα της τζαζ. Half Note Jazz Club : Τριβωνιανού 17, Παγκράτι , τηλέφωνο: 210 9213360. Στις 21:30. Είσοδος: 10, 15 ευρώ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 20/5

ΘΕΑΤΡΟ

"Ο,ΤΙ ΑΠΟΜΕΝΕΙ" / "WHAT REMAINS" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ
Βασισμένη σε τρία έργα του Μπέκετ ("Λίκνισμα"), ("Όχι Εγώ"), και ("Ευτυχισμένες Μέρες"), η παράσταση διερευνά τη δραματουργία του νομπελίστα συγγραφέα μέσα από τις συνθήκες της κίνησης και του χορού. Το τρίπτυχο αυτών των γυναικείων μονολόγων, έδωσε τη βάση ενός κινητικού υλικού, όπου το κύριο ερώτημα αφορά στη διερεύνηση της αίσθησης της κανονικότητας σε συνθήκες μη κανονικές. Η κίνηση λαμβάνει δράση τη στιγμή που όλες οι λέξεις έχουν αποτύχει. Δραματουργική επίβλεψη: Στεριανή Τσιντζιλώνη. Ερμηνευτές: Χρύσα Καλλιάφα, Κατερίνα Μπέλλα, Στέλλα Σπύρου. Θέατρο Τζένη Καρέζη: Ακαδημίας 3, τηλέφωνο: 210 3644921, 210 3636144. Στις 21:15. Εισιτήρια: 10 ευρώ (Κανονικό), 7 ευρώ (Φοιτητικό/Ανέργων).

ΛΑΜΠΡΟΣ ΦΙΣΦΗΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΟΥ/STAND-UP COMEDY "ΚΟΜΕΝΤΙ ΤΟΥΡΙΣΤΣ" ΣΤΟ HALF NOTE
Οι δύο παραστάσεις stand-up comedy "Να ένας σοφός" με τον Λάμπρο Φισφή και "(ακόμα πιο) Δύσκολα τα πράγματα" με τον Γιώργο Χατζηπαύλου, γίνονται μία και κάνουν δυναμικό φινάλε στο Half Note! Δύο από τους καλύτερους κωμικούς του είδους για πρώτη φορά ενώνουν αστεία κι ενέργεια, τα συνδυάζουν με νέα κείμενα και παρουσιάζουν μία δυνατή stand up comedy παράσταση που διακωμωδεί την καθημερινότητα, τους ανθρώπους και τις συνήθειές τους. Από την Ελληνίδα μάνα, τη ζωή χωρίς facebook, το γάμο και τη συγκατοίκηση, τα λαϊκά και τα έντεχνα τραγούδια, το πορνό, τις γάτες και τα σκυλιά, μέχρι την ιστορία του κόσμου μέσα από τα social media, τα περίεργα μούσια, το καμάκι και τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Half Note Jazz Club: Τριβωνιανού 17, Παγκράτι, τηλέφωνο: 210 9213360. Στις 21:30. Είσοδος: 10 ευρώ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Τρεις επιστήμονες διεθνούς κύρους θα συμμετάσχουν στη συζήτηση με τίτλο «Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση» που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus. Οι καθηγητές Δρ. Πολ Σάλμονς (Διευθυντής Προγράμματος του Κέντρου για τη Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στο University College London-UCL), Δρ.Τόμας Λουτς (Διευθυντής του Τμήματος Μουσείων Μνήμης, Topography of Terror Foundation του Βερολίνου) και Δρ Βασιλική Σακκά (Ιστορικός-Εκπαιδευτικός, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων) θα διερευνήσουν την πορεία και τη σημερινή πραγματικότητα της εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Στα αγγλικά και ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, τηλέφωνο: 210 7282333. Στις 19:00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

«Η ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ ΖΕΙ, ΓΛΕΝΤΑ, ΓΕΥΕΤΑΙ» ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΝΑ
Πέντε εκδηλώσεις με επίκεντρο την Αθήνα και τους ανθρώπους της, με αφορμή τις εκθέσεις «Οδοιπορικό στην Παλιά Αθήνα» και «Μεταμορφώσεις των Αθηνών. Φωτογραφικό οδοιπορικό 1839-1950», διοργανώνουν έως το τέλος Ιουλίου, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και το Μουσείο Ηρακλειδών, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα. Με σύνθημα «Η Παλιά Αθήνα ζει, γλεντά, γεύεται» ο Αθηναιογράφος Θωμάς Σιταράς, ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Γιάννης Σπανδωνής, η ερευνήτρια-ιστορικός Μίτση Πικραμένου και οι δημοσιογράφοι Δημήτρης και Χρήστος Πετρόπουλος από την εκπομπή «Η Μηχανή του Χρόνου» προσκαλούν το κοινό την Τετάρτη 20 Μαΐου, σε ένα ταξίδι στο χρόνο με πολλές εικόνες, παλιά μουσική και μικρές ιστορίες από την καθημερινή ζωή των προγόνων μας. Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων "Μελίνα": Ηρακλειδών 66 , Θησείο, τηλέφωνο: 210 3452150 & 210 3414466. Στις 18:30. Είσοδος ελεύθερη.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η ANGELIKA DUSK LIVE ΣΤΟ FAUST
Η Angelika Dusk live στην σκηνή του Faust μαζί με την μπάντα της, σε τραγούδια από το πρώτο της άλμπουμ που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο "Marionette". Faust: Καλαμιώτου 11 και Αθηναϊδος 12 , Μοναστηράκι, τηλέφωνο: 210 3234095. Στις 22:30. Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ χωρίς κράτηση, 8 ευρώ με κράτηση.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ «ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ» ΣΤΗΝ ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ
Ο συνθέτης Τάσος Γκρους με την κιθάρα του, θα συνοδεύσει το κοινό σε ένα μελωδικό οδοιπορικό στις «γραμμές των ποιημάτων», των Κωνσταντίνου Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Πάμπλο Νερούντα και άλλων νεότερων ποιητών. Κινηματογράφος «ΑΛΚΥΟΝΙΣ»: Ιουλιανού 42-46, Πλατεία Βικτωρίας, τηλέφωνο: 210 8220008. Στις 20:00. Γενική Είσοδος: 5 ευρώ.

ΠΕΜΠΤΗ 21/5

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ "ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΝΗΜΕΙΑ" ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Το Megaron Plus, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), παρουσιάζει τη διάλεξη του Πίτερ Γουόκερ με τίτλο "Μια ζωή σχέδιο και δυο μνημεία". Ο διάσημος αρχιτέκτονας τοπίου, που έχει συνδέσει το όνομά του με το έργο ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη, θα μιλήσει για τη δουλειά του. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, τηλέφωνο: 210 7282333. Στις 19:00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

«FAST FORWARD FESTIVAL 2» ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Για δεύτερη χρονιά, η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξενεί το «Fast Forward Festival» (21 - 31 Μαΐου 2015) και παρουσιάζει μη-συμβατικές παραστάσεις διεθνώς καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων καλλιτεχνών, από διαφορετικούς χώρους έκφρασης. Η Στέγη βγαίνει πάλι «εκτός των τειχών» και «εισβάλλει» σε ιδιωτικούς χώρους και στο κέντρο της Αθήνας, ανοίγοντας τον δρόμο για έναν ουσιαστικό, δημόσιο διάλογο με την πόλη και την τρέχουσα κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Ν. Κόσμος, τηλέφωνο: 2130178000. Εισιτήρια: 5-10 ευρώ.

2o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΘΙΑΣΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Ο Ο.Ε.Θ. (Οργανισμός Εταιρικών Θιάσων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών) διοργανώνει το 2ο Φεστιβάλ εταιρικών θιάσων στο θέατρο Προσκήνιο, από την Πέμπτη, 21 Μαΐου μέχρι και την Κυριακή, 31 Μαΐου. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν 11 εταιρικοί θίασοι με 10 βραδινές και μία παιδική σκηνή. Θέατρο Προσκήνιο : Στουρνάρη & Καπνοκοπτηρίου 8, Πλ. Βικτωρίας, τηλέφωνο: 210 8211855. Στις 20:30. Γενική είσοδος: 5 ευρώ. Ενιαίο εισιτήριο για όλες τις παραστάσεις: 20 ευρώ. Δωρεάν είσοδος με κάρτα ανεργίας.

ΟΠΕΡΑ & ΜΟΔΑ

"IL SOGNO" ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Το καθιερωμένο, πλέον, ετήσιο ραντεβού της όπερας και της μόδας επιστρέφει στις 21 Μαΐου, στο Ωδείο Αθηνών. Ο μέχρι πρότινος εκθεσιακός χώρος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Ωδείο Αθηνών, θα φιλοξενήσει τη νέα συνάντηση των δύο γοητευτικών κόσμων που φέτος έχει τον τίτλο «Il sogno». Καλεσμένη είναι η μεγάλη κυρία της ελληνικής μόδας, η Λουκία, η οποία εμπνέεται από άριες και αποσπάσματα των Ντβόρζακ, Μπερλιόζ, Μασνέ, Ραχμάνινοφ, Λέχαρ, Όφενμπαχ, Πουτσίνι, Ντονιτσέτι κ.ά και αποτυπώνει την προσωπική της σφραγίδα στην βραδιά. Τη σκηνοθεσία και την κίνηση υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ρήγος. Στο πιάνο και στη μουσική επιμέλεια της βραδιάς ο Δημήτρης Γιάκας. Πρωταγωνιστούν οι Μονωδοί της ΕΛΣ Βασιλική Καραγιάννη (σοπράνο), Μαρία Κόκκα (σοπράνο), Νίκος Στεφάνου (τενόρος), Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος) κ.α. Συμπράττουν επίσης χορευτές του Μπαλέτου, αλλά και σπουδαστές της Σχολής Χορού της ΕΛΣ. Ωδείο Αθηνών: Ρηγίλλης και Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Β΄17-19, τηλέφωνο: 210 7240673. Στις 21:00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο WAJAHAT KHAN ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
Από οικογένεια θρυλικών μουσικών του σιτάρ και του σουρμπαχάρ, ο Ουατζαχάτ Καν στα οχτώ του χρόνια ήταν ήδη διάσημος τραγουδιστής πέρα από τα σύνορα της χώρας του. Στα εφηβικά του χρόνια πήγε κόντρα στην οικογενειακή μουσική παράδοση και αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στο σαρόντ, ένα από τα πιο δημοφιλή όργανα της ινδικής κλασικής μουσικής. Σήμερα, είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους δεξιοτέχνες του σαρόντ παγκοσμίως. Συνθέτης και καθηγητής ινδικής μουσικής, προσπαθεί με κάθε τρόπο να την κάνει γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Ν. Κόσμος, τηλέφωνο: 213 0178000. Στις 21:00. Εισιτήρια: 18 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (Μειωμένο), 5 ευρώ ('Ανεργοι).