Σε επίσχεση εργασίας για τις εφημερίες οι γιατροί στο ΚΑΤ

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από το Σάββατο και οι ειδικευόμενοι γιατροί στο νοσοκομείο ΚΑΤ, το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν επίσχεση εργασίας.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή κάθε εφημερία καλύπτεται από επτά ειδικευόμενους γιατρούς και δύο ειδικούς γιατρούς με αποτέλεσμα λόγω επίσχεσης να αναγκάζονται να καλύψουν το κενό λόγω επίσχεσης μόνο δύο ειδικοί γιατροί ανά βάρδια, οι οποίοι αναμένεται να βάλουν λουκέτο στο νοσοκομείο, λόγω έλλειψης επαρκούς προσωπικού.

Θυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής έχουν κατεβάσει ρολά το Γενικό Κρατικό Νικαίας, ενώ υπολειτουργεί και ο Ευαγγελισμός λόγω επίσχεσης εργασίας των γιατρών στις περισσότερες ειδικότητες που στελεχώνουν το νοσοκομείο.

Στο ΚΑΤ να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό, οφείλονται ήδη πέντε μήνες απλήρωτων εφημεριών από το Δεκέμβριο του 2014 έως και αυτή τη στιγμή.

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας επρόκειτο έως τις 27 Απριλίου να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων γιατρών και νοσηλευτών μέρος των οφειλών για εφημερίες και υπερωρίες, των ετών 2012, 2013, 2014. Το ποσό ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 28 είναι για εφημερίες γιατρών και 12 για υπερωρίες λοιπού προσωπικού.

Αδιευκρίνιστο το πότε θα πληρωθούν οι εφημερίες του 2015

Ωστόσο οι γιατροί στο ΚΑΤ τονίζουν ότι δεν υπάρχει κάποια διευκρίνιση σε ό,τι αφορά τις οφειλές για το 2015.  Όσον αφορά τις εφημερίες και υπερωρίες του πρώτου τριμήνου του 2015 πληροφορίες ανέφεραν ότι επρόκειτο να πληρωθούν αρχής γενομένης από τα μέσα Μαΐου. Ωστόσο το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείο αναφέρει ότι σε επικοινωνία που είχε με το υπουργείο Υγείας, δεν έλαβε κάποια συγκεκριμένη διευκρίνιση για το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία αποπληρωμής των οφειλών του 2015.

Σε ό,τι αφορά το ΚΑΤ σημαντική είναι η μείωση του ετήσιου προϋπολογισμού από τα 100.000.000 ευρώ που προβλεπόταν για το 2014, στα 60.000.000 ευρώ για το 2015, με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολη η κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών.

Επιπλέον, οι γιατροί του ΚΑΤ σημειώνουν ότι συν τοις άλλοις τους οφείλεται η εκκαθάριση έναντι εφημεριών από τον Απρίλιο του 2014.