Βίντεο: Η στιγμή της έκρηξης του Οντάκε – Δεκάδες νεκροί

Σε σεληνιακό τοπίο γεμάτο τοξικά αέρια έχει μετατραπεί το όρος Οντάκε στην Ιαπωνία, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου το Σάββατο, χωρίς καμιά προειδοποίηση.  

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς οκτώ πρόσωπα ακόμα αγνοούνται και ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους. 

Οι προσπάθειες εντοπισμού των θυμάτων από τα σωστικά συνεργεία ανεστάλησαν σήμερα, λόγω των φόβων για τα τοξικά αέρια στην περιοχή, αφού το πρωί εντόπισαν άλλα πέντε θύματα, θαμμένα κάτω από τόνους ηφαιστειακής τέφρας.  

Η έκρηξη του Οντάκε - 200 χλμ. δυτικά του Τόκιο - έγινε εντελώς απροειδοποίητα, την ώρα που οι πλαγιές του βουνού ήταν γεμάτο ορειβάτες και πεζοπόρους, ανάμεσά τους και παιδιά, που είχαν πάει να θαυμάσουν τα φθινοπωρινά φυλλώματα των δένδρων κάτω από τον λαμπερό γαλάζιο ουρανό.

Πρόκειται για την πρώτη ηφαιστειακή έκρηξη η οποία στοίχισε τη ζωή σε ανθρώπους μετά το 1991 - τότε, τουλάχιστον 43 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους όταν εκτοξεύθηκαν υπερθερμασμένα αέρια και πετρώματα από το Όρος Ουνζέν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στο «δαχτυλίδι της φωτιάς», μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου, όπου υπάρχουν δεκάδες ενεργά ηφαίστεια.

Στο Οντάκε είχε καταγραφεί μόνο μια μικρή έκρηξη πριν από επτά χρόνια. Η προηγούμενη μεγάλη έκρηξη —η πρώτη στα χρονικά— είχε σημειωθεί το 1979.