Κορονοϊός: Ενδείξεις ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι προστατεύονται από την Όμικρον – Τι δείχνουν τα στοιχεία από το Ισραήλ

Κορονοϊός: Ενδείξεις ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι προστατεύονται από την Όμικρον – Τι δείχνουν τα στοιχεία από το Ισραήλ

«Θα χάσουν κάποια από την αποτελεσματικότητα αλλά δεν θα είναι ικανή να αδρανοποιήσει τα εμβόλια και για το στέλεχος Όμικρον»

Εξαιρετικά καλή και ελπιδοφόρο εξέλιξη την εκτίναξη των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου από χθες το απόγευμα που άνοιξε η πλατφόρμα, χαρακτήρισε ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όσον αφορά στην κάλυψη έναντι της νέας μετάλλαξης Όμικρον από τα υπάρχοντα εμβόλια, που όπως παραδέχτηκε θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα σημείωσε πως «έχουμε αρχικές ελπιδοφόρες ενδείξεις από το Ισραήλ , με εργαστηριακές τεχνικές με ψευδοϊούς, όπου έχουν δει ότι ο ορός από πλήρως εμβολιασμένους με την τρίτη δόση έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τον ψευδοϊό που μοιάζει πάρα πολύ με το στέλεχος Όμικρον, με αποτελεσματικότητα μάλιστα 90%. Γεγονός που επιβεβαίωσε και η Παναγιώτα Πέτρου νευρολόγος στο νοσοκομείο Χαντάσα της Ιερουσαλήμ.

«Υπάρχει η εκτίμηση στη χώρα ότι οι εμβολισμένοι με την τρίτη δόση θα νοσήσουν πιο ήπια εάν προσβληθούν από την μετάλλαξη Όμικρον».

«Θα χάσουν κάποια από την αποτελεσματικότητα αλλά δεν θα είναι ικανή να αδρανοποιήσει τα εμβόλια και για το στέλεχος Όμικρον».