Βασανισμός υπόπτων τρομοκρατών “ως τα πρόθυρα του θανάτου” από τη CIA

Η CIA, η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, βασάνισε υπόπτους της αλ-Κάιντα "ως τα πρόθυρα του θανάτου", αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα "Ντέιλι Τέλεγκραφ" επικαλούμενη πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας. 

"Χρησιμοποίησαν μεσαιωνικές μεθόδους, αδιανόητες για τους ανθρώπους", πρόσθεσε η πηγή, η οποία φέρεται ότι είναι εν γνώσει των σχετικών φακέλων, οι οποίοι είναι ακόμη διαβαθμισμένοι.

Τουλάχιστον δύο ύποπτοι, μεταξύ των οποίων ο θεωρούμενος εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια που προχώρησαν πολύ περισσότερο από την εξομοίωση πνιγμού που αναγνωρίζεται από τη CIA, γράφει η εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία η αμερικανική Γερουσία πρόκειται να δημοσιεύσει προσεχώς μια έκθεση για το θέμα αυτό η οποία "θα προκαλέσει μεγάλο σοκ" στην κοινή γνώμη.

"Δεν αρκούνταν να ρίχνουν νερό στα κεφάλια τους ή μέσω ενός υφάσματος. Τους κρατούσαν κάτω από το νερό ως τα πρόθυρα του θανάτου, παρουσία ενός γιατρού ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα προχωρήσουν υπερβολικά", γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη μία από τις πηγές της.

Σύμφωνα με μια άλλη πηγή, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, η μεταχείριση αυτή επιφυλάχθηκε στον Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο οποίος είναι σήμερα φυλακισμένος στο κέντρο κράτησης της αμερικανικής ναυτικής βάσης του κόλπου του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, καθώς και σε έναν σαουδάραβα υπήκοο ο οποίος ήταν ύποπτος ότι υποκίνησε τη βομβιστική επίθεση με στόχο το αμερικανικό πολεμικό πλοίο Cole το 2000 στα ανοιχτά της Υεμένης και κρατείται επίσης στο Γκουαντάναμο.