"Η επίτευξη του εφετινού δημοσιονομικού στόχου και η ένταξη, ακόμη περισσότερο, του 'αφανούς' τμήματος της οικονομίας στο 'εμφανές' πεδίο της μπορούν να δρομολογήσουν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όπως θα προβλέπεται και από το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολίτικης. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση" δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας
Μιλώντας στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα, ο κ.Σταϊκούρας αναφέρει, μεταξύ άλλων: "Αυτό θα γίνει προς τους πιο αδύναμους οικονομικά συμπατριώτες μας, τους χαμηλότερα αμειβόμενους ενστόλους, τους αστέγους και τους ανασφάλιστους. Τα κριτήρια προέκυψαν από τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά στοιχεία που οι ίδιοι οι πολίτες έχουν δηλώσει το 2013, με στόχο να καλυφθεί όλο το προς διάθεση ποσό. Υπάρχει και πρόσθετη πρόβλεψη για χορήγηση "κοινωνικού μερίσματος" σε μακροχρόνια ανέργους με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του 2014. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει στο τέλος του μήνα. Σε κάθε περίπτωση, "εκπτώσεις" στο προς διανομή ποσό δεν θα γίνουν".
Σχετικά με το χρέος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι "η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων υποχρεώνει τους εταίρους μας να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει να ξεκινήσουν σύντομα. Ρεαλιστικές λύσεις, εφικτές τεχνικές, ισοδύναμοι τρόποι υπάρχουν".
Ερωτηθείς εάν το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2015-2016 θα μπορέσει να καλυφθεί χωρίς νέο Μνημόνιο, αναφέρει: "Είναι ξεκάθαρο, και από τη δήλωση του Eurogroup, ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας είναι πλήρως καλυμμένες για τους επόμενους 12 μήνες. Ακόμη και στο δυσμενέστερο σενάριο, που αυτές ανέλθουν στα 8,6 δισ. ευρώ. Εμείς εκτιμούμε ότι, υπό προϋποθέσεις, δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ούτε για τους μεθεπόμενους 12 μήνες. Ενισχυτικά σε αυτή την εκτίμηση λειτουργεί η σταδιακή και λελογισμένη επιστροφή στις διεθνείς αγορές για μακροπρόθεσμο δανεισμό, νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις".