Τη διεθνή προβολή του Μαραθώνα ως «Πολιτιστικού Τοπίου» επιχειρεί η Unesco στο Παρίσι, με έκθεση φωτογραφίας, που εγκαινιάσθηκε την Τρίτη το απόγευμα, παρουσία του Φραντσέσκο Μπανταρίν, αναπληρωτή γενικού διευθυντή του Οργανισμού για τον Πολιτισμό. Τον Μαραθώνα εκπροσώπησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Στέργιος Τσίρκας.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Μπανταρίν υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Ο Μαραθώνας δίνει την ευκαιρία να αναλογισθούμε εκ νέου τη σημασία που μπορεί να έχει το πνεύμα μιας κοινότητας, η συνοχή των ανθρώπων ενός χωριού, ενός λαού, της ανθρωπότητας ολόκληρης».
Στον ιδιαίτερα φωτεινό εκθεσιακό χώρο «Σεγκίρ» αναρτήθηκαν είκοσι μεγάλα (4 μέτρων) πανό, με τα οποία προβάλλεται όχι μόνον ο ιστορικός τόπος του Μαραθώνα με τα μνημεία του, ή στιγμιότυπα από Μαραθώνιους ανά τον κόσμο, αλλά και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, με την πλούσια βιοποικιλότητα, που προσφέρει, και τις περιβαλλοντικές δράσεις.
Η έκθεση, που οργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 19 Μαρτίου.
Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης είχε η ελληνική αντιπροσωπεία στην Unesco, με επικεφαλής την πρέσβειρα Κατερίνα Δασκαλάκη και τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό.
Το φωτογραφικό υλικό συνοδεύεται από κείμενα στα γαλλικά και τα αγγλικά, που έχει επιμεληθεί η Λυδία Καρά από την Ελληνική Εταιρεία.
Αναφερόμενη στους λόγους επιλογής του Μαραθώνα για τη διοργάνωση της έκθεσης, η κ. Δασκαλάκη υπογράμμισε τον διπλό χαρακτήρα της περιοχής, ως ιστορικού τόπου και ως φυσικού τοπίου.
«Ο Μαραθώνας είναι ένας τόπος φορτισμένος από ιστορία και παράδοση, ένας αρχαιολογικός χώρος με τα υπάρχοντα εκεί μνημεία. Παράλληλα είναι και ένας πολύ ενδιαφέρον βιότοπος, γεγονός που τον κάνει να εμπίπτει στην προβληματική της Unesco, η οποία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα τοπία που μπορούν να χαρακτηρισθούν και ως πολιτιστικά. Εξ΄ ου και ο τίτλος της έκθεσης "Μαραθώνας-Πολιτιστικό Τοπίο"» σημείωσε η κ. Δασκαλάκη και πρόσθεσε:
«Ο Μαραθώνας είναι μια λέξη που έχει περάσει στο διεθνές λεξιλόγιο, είναι συνδεδεμένη με τον μαραθώνιο δρόμο και είναι γνωστή ακόμα και γι αυτούς που έχουν ξεχάσει τα ιστορικά στοιχεία της μάχης, ή δεν ξέρουν να τον τοποθετήσουν γεωγραφικά. Στους χώρους της Unesco, όπου περνούν καθημερινά εκατοντάδες άτομα από τις 195 χώρες-μέλη του Οργανισμού, είναι σίγουρο ότι η έκθεση θα συμβάλει στην ευρύτερη προβολή του».
Για την υλοποίηση της έκθεσης συμμετείχαν ενεργά ο δήμος του Μαραθώνα, διάφοροι σύλλογοι περί τις μαραθωνοδρομίες και πολλοί χορηγοί, ιδιώτες και μη.