Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σήμερα σε νέες εκκαθαρίσεις στις τάξεις της αστυνομίας απολύοντας ή μεταθέτοντας 470 μέλη της, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμους αξιωματικούς στην Άγκυρα, με υπόβαθρο ένα πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Από την αρχή της δικαστικής έρευνας που έχει στόχο δεκάδες οικείους και στενούς συνεργάτες του, ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε χωρίς προηγούμενο εκκαθαρίσεις στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη της χώρας, τις οποίες κατηγορεί ότι στους κόλπους τους βρίσκεται το κέντρο μιας "συνωμοσίας" με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής του, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.
Αυτό το νέο κύμα μεταθέσεων και αποπομπών αυξάνει σε περισσότερο από 2.000, σύμφωνα με την καταμέτρηση του τουρκικού Τύπου, τον αριθμό των υψηλόβαθμων αλλά και απλών αστυνομικών, που έχουν υποστεί κυρώσεις από τα μέσα Δεκεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση πολλαπλασίασε επίσης τις εκκαθαρίσεις στο δικαστικό σώμα. Χθες, Τρίτη, το βράδυ, μετατέθηκαν συνολικά 96 εισαγγελείς και υψηλόβαθμοι δικαστές πολλών πόλεων της χώρας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Χθες το βράδυ, το τουρκικό κοινοβούλιο άρχισε επίσης να συζητεί σε ολομέλεια ένα πολύ επίμαχο νομοσχέδιο που έχει στόχο τη μεταρρύθμιση του Ανωτέρου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), κυρίως για να δώσει στον υπουργό Δικαιοσύνης την τελευταία λέξη σε ό,τι αφορά τους διορισμούς των δικαστών.
Εδώ και ένα μήνα, ο Ερντογάν κατηγορεί τους πρώην συμμάχους του της ισχυρής αδελφότητας του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ότι έχει διεισδύσει στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη και ότι χειραγωγεί τις έρευνες κατά της διαφθοράς που έχουν στόχο οικείους του, ενώ οι δημοτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν φέτος το Μάρτιο και οι προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο.