ΟΗΕ: Εκκενώστε άμεσα τη Μόρια – Τεράστιοι οι κίνδυνοι για πανδημία

ΟΗΕ: Εκκενώστε άμεσα τη Μόρια – Τεράστιοι οι κίνδυνοι για πανδημία

Στο απροχώρητο η κατάσταση στη δομή, σύμφωνα με τον Guardian

Nα απομακρυνθούν άμεσα από τη Μόρια οικογένειες και ασθενείς, ζητά η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Τουλάχιστον 20.000 ψυχές είναι στοιβαγμένες στον καταυλισμό, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να ανησυχούν για τις συνθήκες διαμονής, που χαρακτηρίζονται άθλιες, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος να εξαπλωθούν ασθένειες -κάτι που είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσής τους, χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία της δρ. Χάνα Ποσπισίλοβα, μια από τους γιατρούς που εργάζονται εθελοντικά στη Λέσβο. Όπως τόνισε στο βρετανικό Μέσο, ανησυχεί πολύ σχετικά με την αδυναμία να θεραπευτούν βαριά άρρωστοι άνθρωποι, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

«Είμαι πεπειραμένη γιατρός και έχω δει πολλούς ασθενείς στη ζωή μου, αλλά αυτό που είδα εκεί με γονάτισε. Είδα πολλά παιδιά τα οποία ανησυχώ ότι θα πεθάνουν από ασιτία. Είδα ένα μωρό που μύριζε πολύ άσχημα, καθώς η μητέρα του δεν μπορούσε να πλύνει για εβδομάδες ολόκληρες, γιατί υπήρχε μόνο κρύο νερό και φοβόταν ότι θα πεθάνει.

Υπάρχουν παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών που ζουν στους ελαιώνες και κυκλοφορούν ξυπόλυτα. Πολλοί έχουν ψώρα και δεν μπορούμε να τους θεραπεύσουμε, γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Τους λέμε να πετάξουν τα ρούχα τους τα οποία φορούν επί μήνες ολόκληρους, όμως απαντούν πως είναι τα μοναδικά που έχουν. Εξέταζα 20 ανθρώπους την ημέρα και όλοι τους είχαν μια φρικιαστική ιστορία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.