Έξοδο στις αγορές για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών το πιθανότερο το Σεπτέμβριο του 2014 εξετάζει η Κυβέρνηση.
Οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες του Προϋπολογισμού 2014 αναμένονται στα 68,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 40 δισ. ευρώ αφορούν στην εξόφληση βραχυπροθέσμων τίτλων, 24,93 δισ. ευρώ σε χρεολύσια μεσομακροπρόθεσμου χρέους, 1,5 δισ. ευρώ στην χρηματοδότηση παλαιών υποχρεώσεων, 593 εκατ. ευρώ σε πληρωμές προς τον ESM και την ΕΤΕπ και 1,55 δισ. ευρώ στην κάλυψη του ελλείμματος του κρατικού Προϋπολογισμού.
Από τα 68,6 δισ. ευρώ τα περίπου 4 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν από την Ελλάδα ή τους εταίρους τους καθώς δεν έχουν διασφαλισθεί από τους πόρους του προγράμματος. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται συζητήσεις για μερική κάλυψη του κενού από τα χρήματα που έχουν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή μέσω της έκδοσης ομολόγων ή ακόμη από ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας το οποίο θα μπορούσε να καλύψει μέρος των αναγκών αυτών, αλλά και ανάγκες πέραν του 2016.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την έκδοση ομόλογου στις αρχές φθινόπωρου το οποίο θα μπορούσε να καλύψει μέρος του κενού. Πρόκειται για 3ετες ομόλογο, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν 5ετη και 7ετη ομόλογα.
Οι εκδόσεις αυτές θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της καμπύλης αποδόσεων επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων -που στο μεσοπρόθεσμο τμήμα της κατέστη προβληματική μετά το PSI και την επαναγορά ομολόγων - και θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων αναφοράς.
Τα εν λόγω ομόλογα εκτιμάται πως θα μπορούσαν να έχουν επιτόκιο 5% έως 5,50% και στο μεγαλύτερο μέρος τους θα καλυφτούν από ελληνικές τράπεζες.
Σήμερα η αβεβαιότητα λόγω της κρίσης χρέους έχει ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των υφιστάμενων κρατικών τίτλων, παρά τη συνεχή βελτίωση των τελευταίων μηνών, να παραμένουν υψηλές, για όλες τις διάρκειες (μεταξύ 7,8%-8,6%), διατηρώντας υψηλό το κόστος δανεισμού και καθυστερώντας την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου λήξης 24/02/2023 διαμορφώνεται, υπό τις παρούσες συνθήκες αγοράς, γύρω στο 7,8%.