«Η Τουρκία δεν χτύπησε τυχαία δίπλα στο αμερικανικό φυλάκιο στο Κομπάνι»

«Η Τουρκία δεν χτύπησε τυχαία δίπλα στο αμερικανικό φυλάκιο στο Κομπάνι»

Δημοσίευμα της Washington Post αναφέρει ότι η Άγκυρα γνώριζε για την ύπαρξη αμερικανικών δυνάμεων στο σημείο

Πρώην και νυν αξιωματούχοι των ΗΠΑ μιλώντας στην Washington Post, άφησαν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σχετικά με την επίθεση της Τουρκίας δίπλα στο φυλάκιο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Κομπάνι, το βράδυ της Παρασκευής.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Άγκυρα είχε πλήρη γνώση ότι υπήρχε εδώ και μήνες αμερικανική παρουσία στο συγκεκριμένο λόφο πάνω από την πόλη Κομπάνι ενώ σημειώνεται ότι τα τουρκικά πυρά έπεσαν λίγες εκατοντάδες μέτρα από το αμερικανικό φυλάκιο ενώ σημειώθηκαν και εκρήξεις.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν πρώην και νυν αξιωματούχοι, η Τουρκία γνωρίζει εδώ και μήνες ότι υπάρχει στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ κάνουν λόγο για προσπάθεια απώθησης των αμερικανικών δυνάμεων.

«Οι ΗΠΑ απαιτούν να αποφεύγει η Τουρκία ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε άμεση αμυντική δράση», ανέφερε ο Brook DeWalt, εκπρόσωπος του Πενταγώνου ενώ το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας κάνει λόγο για μία πράξη «αυτοάμυνας» από την πλευρά τους καθώς υποστηρίζουν ότι δέχτηκαν επίθεση από τις κουρδικές δυνάμεις σε κοντινό σημείο στη βορειοανατολική Συρία.

Ένας εκ των αξιωματούχων αποκάλυψε ότι τα βλήματα των 155 χλ. εβλήθησαν από την τουρκική πλευρά των συνόρων και ουσιαστικά δημιούργησαν μια «αγκύλη» γύρω από το αμερικανικό φυλάκιο, καθώς έπεσαν μπροστά και πίσω του, «κάτι που δεν θα κάναμε ποτέ σε σύμμαχό μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Brett McGurk, πρώην απεσταλμένος τόσο του Μπαράκ Ομπάμα όσο και του Ντόναλντ Τραμπ, στην καμπάνια εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, εκφράζει την ανησυχία του για το περιστατικό της Παρασκευής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «αυτό δεν ήταν λάθος».