Πρόθυμο να βοηθήσει το Βερολίνο για το ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε χθες, μετά από επαφές που είχε με Γερμανούς πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και ο Βόλγφκανγκ Σόιμπλε, ότι η δημιουργία του ελληνικού αναπτυξιακού ταμείου βρίσκεται “στην τελική ευθεία”. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η συνάντηση που είχε σήμερα ο κ. Χατζηδάκης με τον πρόεδρο της κρατικής γερμανικής τράπεζας KfW Ούλριχ Σρέντερ, στο Βερολίνο.

Με τη συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα οι επαφές του κ. Χατζηδάκη, επαφές στη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκε η προθυμία του Βερολίνου να στηρίξει την προσπάθεια για ίδρυση του ταμείου χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέτοχοι του Ταμείου θα είναι η ελληνική κυβέρνηση, διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και ιδιώτες επενδυτές.

Όπως έγινε γνωστό, η ελληνική και η γερμανική πλευρά θα έχουν τις επόμενες ημέρες συνεχείς επαφές, ενώ είναι πιθανό κατά την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα στις 18 Ιουλίου να υπογραφεί σχετικό Μνημόνιο Συναντίληψης.

Ο υπουργός δήλωσε σήμερα ότι “από τη φάση των διαπραγματεύσεων περνάμε πλέον στη φάση της δημιουργίας του ταμείου” και επεσήμανε ότι η τρόικα έχει πειστεί και θα συμπεριλάβει σχετική ρητή πρόβλεψη στο αναθεωρημένο κείμενο του Μνημονίου. Χαιρέτισε ακόμα τη σαφή πρόθεση της Γερμανίας να στηρίξει, μέσω της KfW, την προσπάθεια και πρόσθεσε ότι στόχος είναι “να έχουμε μια σημαντική συνεισφορά στον περιορισμό του προβλήματος ρευστότητας”, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τόνισε δε ότι το ταμείο θα δομηθεί με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και σε συνεργασία με τους πιο αξιόπιστους διεθνείς εταίρους.