Η δε γυνή ίνα φοβήται τη… γυναίκα: Γάμοι ομοφυλόφιλων και στη Γαλλία

Από σήμερα η Γαλλία γίνεται η 14η χώρα στον κόσμο που θεσμοθετείται επίσημα ο γάμος μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου. Μετά από εβδομάδες θυελλωδών συζητήσεων και έντασης, διαδηλώσεων και αντι- διαδηλώσεων με επεισόδια, οι Γάλλοι βουλευτές εγκρίνουν και επίσημα το νόμο για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλόφιλων.

Οπαδοί και αντίπαλοι του σχεδίου θα βγουν ακόμη και ανήμερα της απόφασης στους δρόμους για να κάνουν να ακουστεί η φωνή τους.

Οι ενώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων καλούν σε μια συγκέντρωση στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), κοντά στο δημαρχείο του Παρισιού, για να καταγγείλουν την άνοδο "της ομοφοβίας" και να εκφράσουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι ο νόμος δεν προβλέπει την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για τις λεσβίες.

Η αστυνομική παρουσία έχει ενισχυθεί σε πολλές συνοικίες του Παρισιού στις οποίες συχνάζουν ομοφυλόφιλοι έπειτα από επιθέσεις που είχαν "πολύ πιθανόν ομοφοβικά" κίνητρα, ανακοίνωσε χθες η διεύθυνση της αστυνομίας.

Εξάλλου ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ο Κλοντ Μπαρτολόν, έλαβε χθες Δευτέρα ένα φάκελλο που περιείχε πυρίτιδα και μια απειλητική επιστολή.

Οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης έχουν δώσει ραντεβού για τις 20:00 (ώρα Ελλάδας) όχι μακριά από την Εθνοσυνέλευση, όπως κάνουν εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα.

Διαδηλώσεις των υποστηρικτών και των αντιπάλων του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου έχουν επίσης προγραμματιστεί σε πολλές πόλεις της Γαλλίας.

"Ο νόμος θα ψηφιστεί, δεν έχουμε καμιά αμφιβολία γι' αυτό", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η επικεφαλής της συσπείρωσης των αντιπάλων του νόμου, η Φριζίντ Μπαρζό. Σε πρώτη ανάγνωση στην Εθνοσυνέλευση, το Φεβρουάριο (πριν περάσει από τη Γερουσία), το νομοσχέδιο για το "γάμο για όλους" είχε συγκεντρώσει 329 ψήφους έναντι 229.

"Όμως θα διαδηλώσουμε για να προτείνουμε μια άλλη λύση, αυτή της πολιτικής ένωσης που, αντίθετα από το γάμο, δεν θα είχε συνέπειες στη γονική σχέση", πρόσθεσε.

Στη διαδήλωση των αντιπάλων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Παρίσι συμμετείχαν πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, οπαδοί της δεξιάς και της ακροδεξιάς μαζί με οικογένειες και καθολικούς νέους. Επεισόδια ξέσπασαν με την αστυνομία μετά τη διάλυσή της.

Οι βουλευτές του δεξιού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) έχουν προειδοποιήσει πως θα καταθέσουν προσφυγή εναντίον του νόμου στο Συνταγματικό Συμβούλιο.

Μερικοί έχουν διαβεβαιώσει πως, αν η δεξιά επιστρέψει στην εξουσία, θα πρέπει να καταργήσει αυτό το νόμο. Η συσπείρωση των αντιπάλων της μεταρρύθμισης έχει προγραμματίσει μια διαδήλωση για τις 26 Μαΐου.