Και πάλι στο εδώλιο η Αμάντα Νοξ

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας ακύρωσε την αθωωτική απόφαση για την αμερικανίδα Αμάντα Νοξ και για τον πρώην σύντροφό της Ραφαέλε Σολετσίτο που είχαν κατηγορηθεί για τη δολοφονία της βρετανίδας φοιτήτριας Μέρεντιθ Κέρτσνερ το 2007 και ζήτησε την επανάληψη της δίκης.

Οι Σολετσίτο και Νοξ είχαν κριθεί ένοχοι και είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 και 26 ετών αντίστοιχα Τελικά απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες τον Οκτώβριο του 2011, αφού παρέμειναν επί τέσσερα χρόνια στη φυλακή.

Η νέα δίκη θα πραγματοποιηθεί στην Φλορεντία, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο κάνοντας δεκτή την προσφυγή της εισαγγελίας της Περούτζια για ακύρωση της αθωωτικής απόφασης.

Η Κέρτσερ βρέθηκε νεκρή και ημίγυμνη με περισσότερα από 40 τραύματα από μαχαίρι στο σώμα της και κομμένο τον λαιμό στο διαμέρισμα που μοιραζόταν με την Νοξ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οδύνη για την απόφαση εκφράζει η Νοξ 

Την οδύνη της για την απόφαση εξέφρασε η ίδια η Νοξ. "Όταν μάθαμε τα νέα, ήταν οδυνηρό", αναφέρει η Νοξ σε δήλωσή της, στην οποία προσθέτει πως η υπόθεση της εισαγγελίας "αποκαλύφθηκε επανειλημμένα ότι ήταν εντελώς αβάσιμη και άδικη".

Η Νοξ προσθέτει πως η νέα δίκη πρέπει να περιλάβει μια αντικειμενική έρευνα και μια ικανή εισαγγελία, αλλά δεν αναφέρει αν θα επιστρέψει στην Ιταλία για την ακροαματική διαδικασία.

Η αρχική ετυμηγορία για το φόνο, ο οποίος έλαβε χώρα όταν και οι τρεις ήταν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Περούτζα στην Ούμπρια, ανετράπη από το Εφετείο αφού η Νοξ και ο Σολετσίτο είχαν εκτίσει ήδη τέσσερα χρόνια στη φυλακή. Η Νόξ επέστρεψε στη συνέχεια στο σπίτι της στην περιοχή του Σιάτλ και ο Σολετσίτο πιστεύεται ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ιταλία.

Η Νοξ υποστηρίζει στη δήλωσή της: "Η εισαγγελία, η οποία είναι υπεύθυνη για πολλές αντιφάσεις στην έρευνά της, πρέπει να υποχρεωθεί να απαντήσει γι' αυτές, για χάρη του Ραφαέλε, για χάρη μου και κυρίως για χάρη της οικογένειας της Μέρεντιθ. Οι καρδιές μας πηγαίνουν σ' αυτούς".

Η Νοξ προσθέτει: "Ό,τι κι αν συμβεί, η οικογένειά μου και εγώ θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη συνεχιζόμενη νομική μάχη όπως κάναμε πάντα, με πίστη στην αλήθεια και με το κεφάλι ψηλά μπροστά στις άδικες κατηγορίες και την αδικαιολόγητη αντιπαλότητα".

"Η Αμάντα είναι αναστατωμένη, έκπληκτη, επειδή πιστεύαμε ότι αυτή η υπόθεση είχε κλείσει", δήλωσε εξάλλου ο δικηγόρος της, ο Κάρλο Ντάλα Βέντοβα, ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN στην Ιταλία. "Όμως ταυτόχρονα είναι έτοιμη να αγωνιστεί όπως έκανε αυτά τα πέντε τελευταία χρόνια".