Οι σημαντικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου του Τραμπ

Οι σημαντικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου του Τραμπ

Οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 30%

Οικονομική ανάλυση της επενδυτικής τράπεζας UBS έδειξε πρόσφατα, ότι οι αμερικανικές εισαγωγές κινεζικών αγαθών έχουν μειωθεί κατά 30%, από τη στιγμή που ο πρόεδρος Τραμπ εγκαινίασε τον πόλεμό του κατά του κινεζικού εμπορίου.

Οι αναλυτές ισχυρίζονται μάλιστα, πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκτιμήσουν τις μεθοδεύσεις του οικονομικού επιτελείου του Τραμπ, που ελήφθησαν στις 24 Σεπτεμβρίου, δεν περιμένουν πάντως βελτίωση του κλίματος.

Οι παράγοντες της UBS ανέλυσαν τις αμερικανικές εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, που εντάχθηκαν στο πρώτο σετ περιορισμών της 6ης Ιουλίου (αξίας 34 δισ. δολαρίων) και κατέγραψαν μείωση «απότομη και ξεκάθαρη».

Το ίδιο σκηνικό παρατήρησε η UBS και στο επόμενο πακέτο μέτρων που καθορίστηκε στις 23 Αυγούστου: «Η ιστορία ήταν παρόμοια για τα προϊόντα της δεύτερης δόσης δασμών επιπρόσθετης αξίας 16 δισ. δολαρίων». Οι αμερικανικές εισαγωγές αυτών των προϊόντων μειώθηκε κατά 32% τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Η UBS ρωτά πια με νόημα, τι θα γίνει στις εισαγωγές μετά την υιοθέτηση των επιπρόσθετων δασμών αξίας 200 δισ. δολαρίων της 24ης Σεπτεμβρίου;

Πρέπει να περιμένουμε προφανώς για να δούμε, οι εκτιμήσεις δεν είναι πάντως αισιόδοξες. Η μόνη αύξηση που παρατηρήθηκε εξάλλου στο τρίμηνο της έρευνας, ήταν στις εισαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων τεχνολογίας, όπως κλειστών κυκλωμάτων και σκληρών δίσκων.

Ο κόσμος περιμένει τώρα τις κινεζικές εκτιμήσεις για το εμπορικό ισοζύγιο Κίνας-ΗΠΑ, ώστε να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα των επιπτώσεων από τους χειρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ