Φωτοβολταϊκό… Wi-Fi φέρνει ίντερνετ στα χωριά της Κένυας

Μέσω του... Ήλιου θα φτάσει το διαδίκτυο ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά της Κένυας.

Στις περιοχές αυτές του Τρίτου Κόσμου ακόμη και αυτά που εμείς στη Δύση θεωρούμε δεδομένα, όπως τον ηλεκτρισμό, δεν είναι. Υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που δεν έχουν καν ηλεκτρικό ρεύμα.

Στις περιοχές αυτές θα στηθούν κάποιοι σταθμοί οι οποίοι θα λειτουργούν χωρίς απολύτως καμία σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, αποκλειστικά με ενέργεια από ηλιακά πάνελ.

Οι σταθμοί αυτοί θα έχουν ειδικά μηχανήματα τα οποία θα εκμεταλλεύονται τα λεγόμενα λευκά διαστήματα των ασύρματων δικτύων. Λευκά διαστήματα ονομάζονται οι περιοχές εκείνες φάσματος όπου εκπέμπουν τα τηλεοπτικά κανάλια που δεν χρησιμοποιούνται. Μέχρι τώρα, υπήρχαν επίτηδες προκειμένου να μην υπάρχουν παρεμβολές μεταξύ των διαφόρων τηλεοπτικών καναλιών. Όμως η τεχνολογία έχει πλέον τη δυνατότητα να τις αξιοποιήσει και για άλλες χρήσεις.

Τα φωτοβολταϊκά που θα βρίσκονται στους σταθμούς θα δίνουν επίσης τη δυνατότητα φόρτισης των ηλεκτρονικών συσκευών όπως laptops και smartphones.

Και αν κανείς -εύλογα- διερωτάται “μα δεν προέχουν άλλα πράγματα στις περιοχές αυτές παρά το ίντερνετ;”, αρκεί να σκεφτούμε τη σημασία της επένδυσης της εκπαίδευσης για να βγει επιτέλους ο Τρίτος Κόσμος από το φαύλο κύκλο της δυστυχίας αλλά και τις δυνατότητες της τηλεϊατρικής να βοηθήσει από μακρυά ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση ούτε στις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης.