“Έφυγε” ο αιωνόβιος Ικαριώτης 36 χρόνια μετά τις προβλέψεις των γιατρών

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 36 χρόνια μετά την πρόβλεψη των επιστημόνων, "έφυγε" ο Ικαριώτης Σταμάτης Μωραϊτης.

Ο αιωνόβιος Ικαριώτης βρήκε καταφύγιο στο νησί, μετά την ιατρική διάγνωση με καρκίνο στον πνεύμονα, η οποία, βάσει των γιατρών, του άφηνε μερικούς μήνες ζωής.

Κι όμως, εκείνος έζησε 36 χρόνια παραπάνω. Έβαλε τα γυαλιά στην επιστήμη και μίλησε ακόμη και στο βρετανικό δίκτυο BBC, το οποίο μετέβη στο νησί για να κάνει αφιέρωμα στην Ικαρία, όπου οι άνθρωποι "ξεχνούν να πεθάνουν".

Ο Σταμάτης Μωραΐτης δε θυμόταν την ακριβή ηλικία του, ήταν 98 ή 102 χρονών και "έφυγε" το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου.

Στις αρκετές συνεντεύξεις που είχε δώσει και σε ελληνικά Μέσα, εκμυστηρευόταν πως το μυστικό της μακροζωίας του ήταν το κρασί, δικιάς του μάλιστα παραγωγής και τα ικαριώτικα προϊόντα.

Πριν από 40 χρόνια, επέστρεψε στην Ελλάδα για να ζήσει τους τελευταίους μήνες ζωής που του είχαν δώσει οι επιστήμονες. Είχε αρνηθεί να υποβληθεί σε χημειοθεραπείες και δε δεχόταν την φαρμακευτική αγωγή που του είχε προταθεί.

Το μόνο που τον ένοιαζε ήταν η ασχολία του με τον κήπο του και τους αμπελώνες των γονιών του. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι όταν επέστρεψε στην Αμερική για να επισκεφτεί τους γιατρούς, καθώς η υγεία του σταδιακά βελτιωνόταν, ανακάλυψε πως οι γιατροί που τον είχαν εξετάσει είχαν όλοι πεθάνει!

"Περίμενα να πεθάνω, αλλά απλώς δεν συνέβαινε. Τα βράδια περπατούσα ως την ταβέρνα όπου έπαιζα πόρτες και έπινα κρασί με φίλους μέχρι τα μεσάνυχτα", είχε δηλώσει αφοπλιστικά στο παρελθόν.

Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη.