Το Δημόσιο άρχισε να πληρώνει τις οφειλές του

Η αρχή έγινε έστω και την τελευταία ημέρα του 2012. Με έκπληξη πολλοί επιχειρηματίες μεγάλου αλλά και μικρότερου βεληνεκούς, είδαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών τους, να έχουν πιστωθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σημαντικές οφειλές που τους χρωστούσε για διάφορους λόγους το ελληνικό Δημόσιο.

Πρόκειται για το ξεκίνημα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς την αγορά με χρήματα που προέρχονται από τη δόση μαμούθ που εξασφάλισε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση. Πληροφορίες του news.gr αναφέρουν ότι μεγάλο βιβλιοπωλείο εισέπραξε τα χρήματα που του χρωστούσε το υπουργείο Παιδείας, ενώ εισηγμένη στο Eλληνικό Xρηματιστήριο βιομηχανική και εμπορική εταιρεία είδε πιστωμένο στο λογαριασμό της, ποσό από επιστροφή ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που είχει παρουσιάσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τα 9,3 δισ. ευρώ που έχουν καταγραφεί ως ληξιπρόθεσμα την 30η Σεπτεμβρίου της χρονιάς, θα επιστρέψουν στην αγορά μέχρι το τέλος του 2013, ως εξής:

Το υπουργείο οικονομικών συνάπτει μνημόνια με 12 υπουργεία (Εργασίας, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Υγείας, Ναυτιλίας, Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών, Τουρισμού, Παιδείας και Ανάπτυξης).

Τα μνημόνια αυτά προβλέπουν:

-Τον ορισμό προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών ο οποίος θα έχει την πλήρη ευθύνη για τα στοιχεία που παρέχονται από το κάθε υπουργείο.

-Παρακολουθείται σε μηνιαία βάση η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ώστε οι υστερήσεις στα έσοδα να μετατρέπονται σε αντίστοιχες μειώσεις στα έξοδα.

-Τα υπουργεία δεσμεύονται να μην δημιουργήσουν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

-Η ευθύνη για την τήρηση των προϋποθέσεων ανήκει πρωταρχικά στους φορείς που ζητούν χρηματοδότηση.

-Το γενικό λογιστήριο θα παρακολουθεί την εκκαθάριση και θα δημοσιεύει μηνιαίες εκθέσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πώς θα γίνει η αποπληρωμή

Η εξόφληση θα γίνεται με προτεραιότητα στις παλαιότερες υποχρεώσεις και ενώ – πρώτα θα εξοφληθούν τα χρέη έως 31-12-2011 – και στη συνέχεια αυτά που δημιουργήθηκαν φέτος. Η σειρά μπορεί να ανατραπεί όταν:

-Προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης (Όπως τόκοι υπερημερίας ή παροχή εκπτώσεων)

-Οι δαπάνες αφορούν την αντιμετώπιση επιτακτικών και επειγουσών αναγκών.

-Υφίστανται κίνδυνοι δικαστικών προσφυγών.

Εάν υπάρχουν ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις του πιστωτή θα παρακρατούνται τα αντίστοιχα ποσά και θα καταβάλλεται η διαφορά. Όμως δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει εάν θα ακολουθηθεί το υφιστάμενο μοντέλο της εφορίας, που προβλέπει συμψηφισμό μόνο όταν οι υποχρεώσεις του φορολογούμενου είναι μεγαλύτερες από αυτές του δημοσίου προς αυτόν.

 

Οι πληρωμές θα γίνονται μέσα σε ένα μήνα από τη στιγμή που οι φορείς θα εισπράττουν τα χρήματα. Το διάστημα αυτό δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερο σε περιπτώσεις φορέων που είναι υποστελεχωμένοι.