Moody’s: Παραμένει αρνητικό το outlook των κυπριακών τραπεζών

Αρνητικό διατηρεί το outlook των κυπριακών τραπεζών ο οίκος Moody's, σε νέα έκθεσή του που δημοσιεύει σήμερα, εξαιτίας αφ'ενός του κινδύνου σοβαρών κεφαλαιακών προβλημάτων, δεδομένου του κλίματος σε Κύπρο και Ελλάδα, αφ'ετέρου της επιπλέον αποδυνάμωσης της χρηματοδότησης και της ρευστότητας, όπως δείχνουν οι αυξημένες εκροές καταθέσεων από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Οι αναλυτές του οίκου Moody's εκτιμούν ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα χρειαστούν περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 47% περίπου του ΑΕΠ της χώρας και θεωρείται ότι το μεγαλύτερο μέρος του θα προέλθει από τον επίσημο τομέα, και όχι από τον ιδιωτικό.

Υπολογίζεται ακόμα ότι το ΑΕΠ της Κύπρου θα παρουσιάσει το 2013 ύφεση 4%, έναντι 2,3% για το 2012, κάτι που οφείλεται στην αναμενόμενη πτώση των τιμών στα ακίνητα, την ολοένα συρρικνούμενη δραστηριότητα στον τριτογενή τομέα και στην εκτίμηση του οίκου ότι τα μέτρα λιτότητας που θα εφαρμοστούν στη χώρα θα μειώσουν την εσωτερική κατανάλωση.