Επιμένει ο Ζάεφ για τη «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας»

Επιμένει ο Ζάεφ για τη «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας»

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εκτιμά ότι αυτή θα είναι η λύση στην οποία θα συμφωνήσουν οι δύο χώρες

Στην ονομασία «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» επιμένει η πλευρά των Σκοπίων, όπως προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Η Μακεδονία (sic) δεν έχει απορρίψει την πρόταση της ‘Δημοκρατίας της Ίλιντεν Μακεδονίας’», ανέφερε ο Ζάεφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου έξω από δικαστήριο των Σκοπίων.

Η πρόταση αυτή, κατά τον Ζάεφ, αξίζει προσεκτική εξέταση, καθώς πληροί τις προσδοκίες των περισσοτέρων πολιτών και στις δύο χώρες.

«Το ‘Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας’ είναι ένα όνομα που δεν απειλεί τη μακεδονική ταυτοτητα -απεναντίας, την ενισχύει- και παράλληλα δίνει στην Ελλάδα μία σύνθετη ονομασία με χρονολογικό προσδιορισμό», εξήγησε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το βαλκανικό πρακτορείο ειδήσεων IBNA.

O Ζάεφ υποστήριξε πως ο ίδιος και ο Αλέξης Τσίπρας πίστεψαν πλήρως σε αυτήν τη λύση, όμως αυτοί είναι μόνο ένας κρίκος στην αλυσίδα. «Ως Ζόραν και Αλέξης, έχουμε κληθεί να αναλάβουμε τη διαδικασία ως πρωθυπουργοί. Από την αρχή είπαμε ότι υπάρχει μία επιλογή που θα μπορούσε να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», ανέφερε, και συνέχισε: «Υπάρχουν θεσμικές διαδικασίες που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων. Από την πλευρά τους, η Βουλή τους πρέπει να κυρώσει την πιθανή συμφωνία, και από την πλευρά μας χρειαζόμαστε την έγκριση της Βουλής και των πολιτών μέσα από ένα δημοψήφισμα».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως η εξέγερση του Ίλιντεν το 1903 και το 1944 δεν έχει καμία σχέση με εδαφικές διεκδικήσεις και δεν αποτελεί απειλή προς την Ελλάδα σε καμία περίπτωση. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόταση αυτή είναι η λύση για το ζήτημα της ονομασίας.

«Διατηρεί άθικτη την αξιοπρέπειά μας, διορθώνοντας τα ζητήματα ταυτότητας και ικανοποιώντας τους όρους μας», σημείωσε.