Ιαπωνία : Νικητής ο Pedrosa, ο Lorenzo στη σιγουριά της 2ης θέσης

Ο Dani Pedrosa έκανε αυτό, που έπρεπε, για να διατηρήσει τις ελπίδες του στο κυνήγι του πρώτου του τίτλου στο ΜΟΤΟ GP : Κέρδισε στο Motegi και μείωσε τη διαφορά από το Jorge Lorenzo στους 28 βαθμούς. Τρίτος ο Alvaro Bautista έδωσε τη μάχη του αγώνα με τον Crutchlow, που έληξε όμως άδοξα στον τελευταίο γύρο, όταν ο Άγγλος έμεινε από βενζίνη.

Στην εκκίνηση, ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας, Jorge Lorenzo, έφυγε πειστικά κρατώντας 2ο τον Pedrosa στην πρώτη στροφή. Στον πρώτο αυτό γύρο, ο Randy de Puniet της Power Electronics Aspar έπεσε, όταν έχασε το μπροστινό του στα φρένα – όπως ακριβώς και στο πρωινό ζέσταμα. Ο De Puniet επέστρεψε στον αγώνα για να εγκαταλείψει τελικά στον 14ο γύρο.

Ο έτερος εργοστασιακός της Yamaha, Ben Spies, έπεσε στις αρχές του 2ου γύρου, λήγοντας άδοξα την καλή του παρουσία όλο το Σαββατοκύριακο. Νωρίς εγκατέλειψε και ο Yonny Hernandez της Avintia Blusens, όταν είχε μια έξοδο και έπεσε στην αμμοπαγίδα, βγάζοντας τον ώμο του.

Ο εν ενεργεία πρωταθλητής, Casey Stoner, επέστρεψε μεν, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα δε. Ούτε λόγος να προσφέρει βοήθεια στον Pedrosa, κόβοντας βαθμούς από το Lorenzo, καθώς δεν μπόρεσε να κερδίσει καμία από τις μάχες που έδωσε. Στην πρώτη στροφή ήταν τέταρτος, πίσω από τον Cal Crutchlow, όμως, στον 3ο γύρο τον πέρασε ο Álvaro Bautista, λίγο αργότερα ο Stefan Bradl και 7 γύρους πριν το τέλος ήρθε και η σειρά του Andrea Dovizioso για να αφήσουν τελικά το Stoner στην 7η θέση.

Για τους πρώτους 7 γύρους ο Lorenzo έδειχνε να κρατά τη Yamaha M1 του μπροστά από τη Honda του Dani Pedrosa, ενώ ο Crutchlow έκανε ένα μοναχικό αγώνα με τη δορυφορική Yamaha στην 3η θέση. Ο Stoner προσπαθούσε απεγνωσμένα να περάσει τον Bautista, αλλά ο Ισπανός έκλεισε τις πόρτες στον Αυστραλό.

Εν τω μεταξύ, ο Valentino Rossi ήταν 8ος με την Ducati και δεν έδειχνε να μπορεί να ακολουθήσει το ρυθμό του Dovizioso, που απομακρυνόταν. Δύο γύρους αργότερα, ο Dovizioso πέρασε τον Bradl και έβαλε στο στόχαστρο το Stoner και την 5η θέση.

Με 13 γύρους να απομένουν, ο Pedrosa ανέβασε λίγο το ρυθμό και άρχισε να πιέζει ασφυκτικά το Lorenzo. Η έξοδός του από τη στροφή ήταν καλύτερη και στην 4η στροφή της πίστας έκανε την κίνησή του. Πέρασε το Lorenzo στην ευθεία και άρχισε να χτίζει τη διαφορά του.

Ενώ ο Lorenzo προσπαθούσε να ακολουθήσει, ήταν ο Bautista που τράβηξε τα βλέμματα επάνω του, καθώς πλησίαζε απειλητικά τον Crutchlow, που γλίτωσε μια lowside πτώση –όπως ακριβώς είχε κάνει και στο πρωινό ζέσταμα. Πέντε γύρους αργότερα, ο De Puniet αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, όπως και ο συναθλητής του Hernandez στην ομάδα Avintia Blusens, Iván Silva. Στον ίδιο γύρο, ο Dovizioso πέρασε το Stoner για την 5η θέση.

Έξι γύρους πριν το τέλος, ο Pedrosa είχε χτίσει πια μια σημαντική διαφορά 2,5 δευτερολέπτων από το Lorenzo, που προτίμησε την ασφάλεια της 2ης θέσης. Ένα γύρο αργότερα ο Bautista έκανε την έκπληξη και πέρασε τον Crutchlow για την τελευταία θέση του βάθρου. Η μεταξύ τους μάχη ανέβασε το θερμόμετρο με τις μοτοσυκλέτες να ακουμπούν και τον Bautista να δείχνει ότι κερδίζει τη μάχη. Η αγωνία έληξε, όταν ο Crutchlow στα μισά του τελευταίου γύρου έκοψε το ρυθμό του και σταμάτησε, καθώς έμεινε από βενζίνη, προς μεγάλη απογοήτευση του ιδίου και της ομάδας του.

Ο Pedrosa πέρασε τη γραμμή του τερματισμού με 4,4 δευτερόλεπτα διαφορά από το Lorenzo, σημειώνοντας την 5η φετινή του νίκη και 4η συνεχόμενη στους 4 τελευταίους τερματισμούς του. Μείωσε έτσι τη διαφορά του στους 28 βαθμούς από τον πρωτοπόρο στη βαθμολογία και διατηρεί τις ελπίδες του για τη διεκδίκηση του τίτλου. Ο Bautista ανέβηκε άξια στο βάθρο του MotoGP για 2η φορά στην καριέρα του.

Πίσω από τον Dovizioso που ήταν 4ος με την εγκατάλειψη του Crutchlow, τερμάτισε ο Stoner που κατάφερε να περάσει ξανά τον Bradl. Ο Rossi ασφαλώς δεν χαίρεται με την 7η θέση, ο τραυματίας Nicky Hayden έφερε ‘ηρωικά’ την Ducati του στην 9η θέση, ενώ ο εξαιρετικός Katsuyuki Nakasuga στην πρώτη του φετινή εμφάνιση ως έκτακτη συμμετοχή, έφερε την Yamaha της ομάδας YSP Racing στην 9η θέση.

Πίσω του, ο Hector Barbera της Pramac Racing και μία ακόμη Ducati του Karel Abraham. Πρώτο CRT ήταν ο συναθλητής του De Puniet, Aleix Espargaró στη 12η θέση, που προηγείται ξανά στην βαθμολογία των CRT, ενώ ο Danilo Petrucci της IodaRacing Project εγκατέλειψε στον τελευταίο γύρο.

Απομένουν 4 αγώνες μέχρι το τέλος της χρονιάς και αναμένεται το φινάλε να είναι συγκλονιστικό αν συνεχίσει ο Pedrosa το σερί με τις νίκες. Ο Lorenzo πρέπει να είναι αλάνθαστος για να μείνει στα χέρια του η πρώτη θέση και το πρωτάθλημα του 2012, σε αυτό το επίπεδο των αγώνων όμως τίποτε δεν είναι σίγουρο.

Ο πόλεμος νεύρων συνεχίζεται την ερχόμενη εβδομάδα με τον αγώνα στη Sepang της Μαλαισίας.

Η βαθμολογία των οδηγών μετά από 15 αγώνες:

 

1 Jorge Lorenzo 310

2 Dani Pedrosa 282

3 Casey Stoner 197

4 Andrea Dovizioso 192

5 Alvaro Bautista 144

6 Valentino Rossi 137

7 Cal Crutchlow 135

8 Stefan Bradl 125

9 Nicky Hayden 101

10 Ben Spies 88

11 Hector Barbera 70

12 Aleix Espargaro 55

13 Randy de Puniet 53

14 Karel Abraham 37

15 Yonny Hernandez 28

16 Michele Pirro 26

17 Colin Edwards 25

18 James Ellison 21

19 Jonathan Rea 17

20 Mattia Pasini 13

21 Danilo Petrucci 11

22 Ivan Silva 11

23 Toni Elias 10

24 Katsuyuki Nakasuga 7

25 Steve Rapp 2

26 David Salom 1