Συνάντηση των ΥΠΕΞ Βαλκανίων και Βίσενγκραντ για το μέλλον της ΕΕ

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Βαλκανίων και Βίσενγκραντ για το μέλλον της ΕΕ

Η διεύρυνση της ΕΕ και η ενεργειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της συνεδρίασης

Για το μέλλον της ΕΕ και τον ρόλο που θα ήθελαν να διαδραματίσουν οι χώρες τους στη χάραξή του, συναντώνται σήμερα στο Σούνιο οι υπουργοί Εξωτερικών οκτώ χωρών του Βίσενγκραντ και των Βαλκανίων με πρωτοβουλία των ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και της Ουγγαρίας Πέτερ Σγιάρτο.

Στο Σούνιο θα βρεθούν ως παρατηρητές και οι υπουργοί Εξωτερικών υποψηφίων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ (Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου, Βοσνίας- Ερζεγοβίνης), καθώς και της Σλοβενίας και της Κύπρου. Οι 8 υπουργοί Εξωτερικών -των 4 κρατών-μελών της ΕΕ του Βίσεγκραντ (Ουγγαρίας Πολωνίας, Σλοβακίας, Τσεχίας) και των 4 βαλκανικών κρατών-μελών της ΕΕ (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας)- στη 2η Υπουργική Συνάντηση «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus» επικεντρώνονται στο μέλλον της ΕΕ με νέες προσεγγίσεις και με τη συμμετοχή Ελλήνων βουλευτών και έγκριτων επιστημόνων.

Η Υπουργική Συνάντηση θα ξεκινήσει στις 09:30 το πρωί με την εναρκτήρια ομιλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων ομολόγων του. Ο δεύτερος κύκλος εργασιών, ο οποίος θα αρχίσει μετά το γεύμα εργασίας των ΥΠΕΞ στις 15:30, θα εστιάσει στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ. Από τις 16:30 μέχρι τις 18:30, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου εργασιών το μείζον θέμα της Ενέργειας.

Η 1η Υπουργική Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη τον Δεκέμβριο του 2017 με τη συμμετοχή των «8» και ορισμένων παρατηρητών από τα δυτικά Βαλκάνια.