Το γνήσιο της λίστας Λαγκάρντ αμφισβητεί ο Βενιζέλος

Τη γνησιότητα του περιεχομένου της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, αμφισβητεί, μετά τους οικονομικούς εισαγγελείς και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Επανέλαβε ότι το υλικό του παραδόθηκε ατύπως και ότι καθότι “παράνομο υλικό” δεν το χρησιμοποίησε.

“Ένα ψηφιακό υλικό, προϊόν υποκλοπής, που έχει κυκλοφορήσει σε διάφορες πλευρές της Ευρώπης είναι πιθανό να έχει υποστεί αλλοιώσεις, πρωτίστως από αυτόν που το υπέκλεψε, ή από διάφορες υπηρεσίες ή από παράγοντες υπηρεσιών”, είπε ο κ. Βενιζέλος εξιστορώντας το χρονικό της παραλαβής-παράδοσης του ηλεκτρονικού αρχείου και τόνισε: “Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλω για τον κ. Διώτη, αλλά είναι προφανές ότι ένα παράνομο υλικό είναι επισφαλές. Δεν επιτρέπεται συνταγματικά η χρήση του υλικού που είναι παράνομο. Η εισαγγελική αμφισβήτηση της γνησιότητας αναδεικνύει το επισφαλές του υλικού”.

Όσο για τη διαδρομή της λίστας, επανέρχεται πάλι με αιχμές κατά του προκατόχου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου λέγοντας: “Το υλικό δόθηκε ατύπως σε μένα, χωρίς συνοδευτικό υλικό. Δεν γνωρίζω αν δόθηκε το αρχικό υλικό ή αντίγραφο. Ούτε ο κ. Ι. Διώτης (πρώην επικεφαλής ΣΔΟΕ) μπορούσε να ξέρει αν του δόθηκε το αρχικό. Γνώριζε αυτά που του είπε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (πρώην υπουργός Οικονομικών). Δεν είχε κανένα λόγο να μην λέει την αλήθεια ο κ. Διώτης”.

Συνέχισε, δε, λέγοντας πως κατά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Αύγουστο ο κ. Διώτης τον ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου στις αρχές Ιουνίου του παρέδωσε το υλικό που ήταν αποτέλεσμα μεσολάβησης μυστικών υπηρεσιών. “Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μου είχε αναφέρει κάτι σε μένα”, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

“Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε στη διάθεση του πολύ καιρό το υλικό. Όπως δημόσια είπε ο επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας, αντλούσε χρήσιμες πληροφορίες πριν το παραδώσει στο ΣΔΟΕ. Τον Αύγουστο του 2011, έχουν περάσει 16 μήνες από τότε, δόθηκε από την Γαλλία το υλικό. Είναι προφανές ότι ακόμα και σε διάστημα δύο μηνών μπορούν να αντληθούν όλες οι χρήσιμες πληροφορίες σε πολιτικό επίπεδο”, είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πρόσθεσε πως κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών θεώρησε ότι στο ΣΔΟΕ είχαν αντίγραφα. “Μέχρι τη στιγμή που είδα το θόρυβο που δημιουργήθηκε, ήμουν βέβαιος ότι υπήρχε στο ΣΔΟΕ το υλικό, ίσως και στην ΕΥΠ. Ο κ. Διώτης μου τηλεφώνησε όταν ήμουν στις Βρυξέλλες, μου θύμισε τη συζήτηση του Αυγούστου και ότι άφησε το φλασάκι στο γραφείο μου με την λίστα με τους καταθέτες. Με πίεσε να θυμηθώ για το φλασάκι. Το λέω, αυτό για όσους εξ ιδίων τα αλλότρια κρίνουν, που έσπευσαν να χυδαιολογήσουν ότι το είχα στο γραφείο μου σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις”, τόνισε θέλοντας να απαντήσει στα πυρά της αντιπολίτευσης.

“Όταν γύρισα το βράδυ, από τις Βρυξέλλες, συνειδητοποίησα ότι το ΣΔΟΕ δεν κράτησε κανένα αντίγραφο. Δεν μπορούσα να δεχθώ πως δεν έχει το ΣΔΟΕ υλικό. Το αναζήτησα και ευτυχώς το είχα στην κατάσταση που μου το είχε αφήσει. Επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό για τις δικές του ενέργειες”, σημείωσε ακόμα ο πρώην υπουργός.