Με τουρκικές σημαίες υποδέχθηκαν στην Αμμόχωστο ομάδα ευρωβουλευτών

Με τουρκικές σημαίες υποδέχθηκαν στην Αμμόχωστο ομάδα ευρωβουλευτών

Τουρκοκύπριοι και ομάδα «Γκρίζων Λύκων» περίμεναν τους εκπροσώπους της Ευρωβουλής

Επίσκεψη στην Αμμόχωστο πραγματοποίησαν σήμερα ευρωβουλευτές, σκοπός της επίσκεψης των οποίων είναι, όπως επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα της επιστροφής της πόλης στη βάση των προνοιών της Διακήρυξης του Ευρωκοινοβουλίου της 14ης Φεβρουαρίου 2012, που μεταξύ άλλων καλεί την Τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα ψηφίσματα 550 του 1984 και 789 του 1992 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ και η ιστοσελίδα philenews.com.

Τους ευρωβουλευτές υποδέχθηκαν άτομα, τα οποία κρατούσαν σημαίες του ψευδοκράτους και της Τουρκίας. Στο χώρο βρέθηκαν και ελληνοκύπριοι, οι οποίοι μετέβησαν στην Αμμόχωστο, για να στηρίξουν την εκδήλωση των ευρωβουλευτών. Πανό το οποίο κρατούσαν ελληνοκύπριοι μπροστά από το ξενοδοχείο «Κωστάντια», έγραφε «Αμμόχωστος νυν και αεί παρελαύνει ζωντανή!». Το κλιμάκιο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιεί από χθες επαφές στην Κύπρο απαρτίζεται από τους Ευρωβουλευτές Cecilia Wikström (Σουηδία) Πρόεδρος Επιτροπής – επικεφαλής κλιμακίου, Alberto Cirio (Ιταλία) μέλος, Rosa Estaràs Ferragut (Ισπανία) μέλος, Σοφία Σακοράφα (Ελλάδα) μέλος, Igor Šoltes (Σλοβενία) μέλος, Teresa Jiménez-Becerril (Ισπανία) μέλος, Δημήτρη Παπαδάκης (Κύπρος) μέλος και Τάκη Χατζηγεωργίου (Κύπρος) μέλος. Οι τρεις τελευταίοι ευρωβουλευτές συμμετέχουν αυτεπάγγελτα.

Γύρω στις 11:45 έφθασε μπροστά από το ξενοδοχείο «Κωστάντια» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο το λεωφορείο που μεταφέρει τους ευρωβουλευτές. Εκεί τους χειροκρότησαν ελληνοκύπριοι, που μετέβησαν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενώ στην περιοχή βρισκόταν και ομάδα των «Γκρίζων Λύκων». Οι ευρωβουλευτές παρέμειναν εκεί για 15 λεπτά περίπου και συνάντησαν πολλούς Αμμοχωστιανούς, που διατράνωσαν τον πόθο τους για επιστροφή και την λαχτάρα τους για λύση. Κάποιοι είπαν, ότι τα σπίτια τους είναι μόλις 500 μέτρα μακριά και όμως δεν μπορούν να γυρίσουν. Το κλίμα ήταν συναισθηματικά φορτισμένο και υπήρχε μεγάλη συγκίνηση από τους ελληνοκύπριους πρόσφυγες που βρέθηκαν εκεί.

Αντιπροσωπεία της Βουλής του ψευδοκράτους που βρισκόταν στην περιοχή, παρέδωσε στους ευρωβουλευτές ένα σημείωμα και τους είπαν, ότι δεν πρέπει να είναι μονόπλευροι στην όποια έρευνά τους και πρέπει να ακούσουν και τους τουρκοκύπριους, τονίζοντας ότι το νησί αυτό ανήκει και σε αυτούς. Φεύγοντας από την παραλία, οι Αμμοχωστιανοί τραγούδησαν το «Χώμα που Περπάτησα». Ένας πρόσφυγας, ο Κώστας Λουκά, ο οποίος κατά την εισβολή ήταν 27 χρόνων, ανέβηκε στο λεωφορείο των ευρωβουλευτών και έδωσε στην κ. Wikström φανέλα με την φωτογραφία της Αμμοχώστου και την επιγραφή «Αμμόχωστος». Η αντιπροσωπεία μετέβη στη συνέχεια στη Δερύνεια.

Εκεί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, η επικεφαλής του κλιμακίου Cecilia Wikström είπε, ότι «δεν μπορώ να σας δώσω καμία απολύτως ελπίδα, αλλά αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ, είναι ότι η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνει υπόψη σοβαρά την κατάσταση, όσον αφορά την Αμμόχωστο και προσπαθεί να εξετάσει οποιοδήποτε δυνατό μικρό βήμα προς τα εμπρός μπορεί να γίνει».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός είπε, ότι «η Αμμόχωστος δεν είναι μόνο ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο, είναι ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα στην Ευρώπη». Είπε επίσης, ότι «δυστυχώς η τουρκοκυπριακή ηγεσία μερικές φορές χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως μέσο εκβιασμού για την επίτευξη μιας λύσης ξένης προς τον κυπριακό λαό» και υπογράμμισε πως «η Αμμόχωστος δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εκβιασμού».

Οι κατοχικές αρχές συνέλαβαν 8 ελληνοκύπριους στην Αμμόχωστο

Οι κατοχικές αρχές της Κύπρου συνέλαβαν και κράτησαν για περίπου 15 λεπτά εννέα άτομα, οκτώ ελληνοκύπριους και μία Βρετανή υπήκοο, που βρίσκονταν στην παραλία «Γλώσσα» στην Αμμόχωστο. Τα εννέα άτομα μετέβησαν στην παραλία το πρωί πριν την άφιξη ευρωβουλευτών. Η σύλληψη έγινε με τη δικαιολογία, ότι πρόκειται για στρατιωτική περιοχή και πως απαγορεύονταν να βρίσκονται εκεί. Τους ζήτησαν μάλιστα να τους παραδώσουν φωτογραφικές μηχανές και κινητά τηλέφωνα που είχαν στην κατοχή τους.

Στη συνέχεια, αφού τα έλεγξαν και έσβησαν κάποιες φωτογραφίες, τους άφησαν ελεύθερους, λέγοντας τους να απομακρυνθούν από την παραλία. Τα εννέα άτομα ενώθηκαν στη συνέχεια με τους υπόλοιπους ελληνοκύπριους στο δρόμο μπροστά από το ξενοδοχείο «Κωστάντια».