«Μύλος» για τον Μπαλαούρα και τη σύνταξή του

«Μύλος» για τον Μπαλαούρα και τη σύνταξή του

Το δημοσίευμα περί «φωτογραφικής» διάταξης και η απάντηση του υφυπουργού Εργασίας

Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», σύμφωνα με το οποίο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας με «φωτογραφική» διάταξη, εξαιρείται ως συνταξιούχος της Τράπεζας της Ελλάδος από τις περικοπές των αποδοχών όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να εργάζονται, οι οποίες προβλέπονται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

«Την ώρα που όλοι οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις στις συντάξεις τους και τους περιμένει άλλη μια από το 2019 που έχουν υπογράψει οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η Κυβέρνηση εξαιρεί από τις περικοπές το βουλευτή της Μάκη Μπαλαούρα», τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης.

«Με φωτογραφική εγκύκλιο, του επιτρέπει μάλιστα, παράλληλα με τη βουλευτική του αποζημίωση, να εισπράττει ολόκληρη την σύνταξή του από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία - σημειωτέον - δεν ζήτησε καμία εξαίρεση για τους συνταξιούχους της. Ιδού το μόνο πλεονέκτημα που απέμεινε στο ΣΥΡΙΖΑ: Να τακτοποιεί τα δικά του παιδιά», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.

Σύμφωνα πάντως με ορισμένους νομικούς, ειδικούς στο ασφαλιστικό, οι εργαζόμενοι της Τραπέζης της Ελλάδος έχουν ήδη εξαιρεθεί από τις γενικές συνταξιοδοτικές διατάξεις καθώς θεωρούνται υπάλληλοι της ΕΚΤ.

Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο ραδιόφωνο του Αlpha 989, τόνισε πως δεν εξαιρέθηκαν οι συνταξιούχοι της ΤτΕ, άρα και ο Μάκης Μπαλαούρας, αλλά επί της ουσίας δεν είχαν ενταχθεί ποτέ.

Υποστήριξε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει επιτρέψει παρεμβάσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και ότι οι συντάξεις της ΤτΕ δεν επιβαρύνουν το Δημόσιο.

Μπαλαούρας: Αιδώς, στρατευμένα ΜΜΕ

Εξάλλου, σε δήλωσή του για το θέμα, ο Μάκης Μπαλαούρας κάνει λόγο για αήθη επίθεση στο πρόσωπό του και διευκρινίζει:

«1.      Συνταξιοδοτήθηκα από την ΤτΕ και έλαβα την σύνταξή μου το 2010.

2.      Στις 7.5.2015, λόγω της εκλογής μου στη Βουλή, και με αναδρομικότητα από την ημέρα εκλογής μου, εξεδόθη απόφαση αναθεώρησης της κύριας σύνταξής μου και μου περικόπηκε το 70% αυτής, όπως προβλέπει  το άρθρο 8 του ν.2592/1998.

3.      Η μη εφαρμογή των περικοπών του Ν. 4387 / 2016 στις συντάξεις των συνταξιούχων της ΤτΕ που συνεχίζουν να εργάζονται, λόγω του ότι η ίδια η ΤτΕ έχει την υποχρέωση καταβολής των μισθών και των συντάξεων του προσωπικού της, σε αντίθεση με τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης του ΕΦΚΑ, τη σύνταξη των οποίων εγγυάται το Ελληνικό Κράτος, δεν αφορά τη δική μου σύνταξη. Η ΤτΕ ανήκει στο Ευρωσύστημα, ως φορέας ασφάλισής μου, με τον νόμο 3863/2010, του ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου εφαρμόζει προγενέστερες του ν. 4387/2016 διατάξεις, και με βάση αυτές η δική μου σύνταξη περικόπτεται και θα παραμείνει κομμένη κατά 70% αντί του 60% που περικόπτεται η σύνταξη των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ που συνεχίζουν να εργάζονται.

«Με δυο λόγια, «η φωτογραφική τροπολογία για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα», όπως λένε τα ΝΕΑ, μόνο τον Μπαλαούρα δεν αφορά. Αιδώς, στρατευμένα ΜΜΕ», σχολιάζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και καταλήγει:

«Τελικά, αναρωτιέμαι αν η καλύτερη άμυνά μου στη μεθοδευμένη συκοφαντία είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη ή να τους αφήσω στην απαξίωση στην οποία έχουν κατρακυλήσει. Το ελάχιστο που οφείλουν να πράξουν είναι να δημοσιεύσουν την απάντησή μου στην πρώτη σελίδα, όπως έκαναν με τη λάσπη τους».