Χειροκίνητη επιλογή δικτύου για τις υπέρογκες χρεώσεις roaming

Χειροκίνητη επιλογή δικτύου συνιστά ο Συνήγορος του Καταναλωτή προκειμένου να αποφύγουν οι συνδρομητές τις υπέρογκες χρεώσεις που μπορεί να υπάρξουν λόγω χρήσης υπηρεσιών περιαγωγής, όταν ταξιδεύουν σε παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας και είναι ενεργοποιημένη στις συσκευές τους η συγκεκριμένη υπηρεσία. Υπάρχει πιθανότητα σύνδεσής τους με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας γειτονικών χωρών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, στις οθόνες των συσκευών εμφανίζεται η ένδειξη του ξένου δικτύου, συνοδευόμενη πιθανόν και από σχετικό ενημερωτικό γραπτό μήνυμα.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, με αφορμή την αναμενόμενη -λόγω θερινών διακοπών- αύξηση της μετακίνησης και διαμονής των πολιτών σε παραμεθόριες -νησιωτικές και ηπειρωτικές- περιοχές της χώρας που γειτνιάζουν με άλλα κράτη, π.χ. νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Ιονίου πελάγους, κ.ά υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη οι καταναλωτές να ελέγχουν τακτικά τις συσκευές τους, προκειμένου ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν την εταιρεία - πάροχο που εμφανίζεται να εξυπηρετεί τη σύνδεσή τους.

«Προς αποφυγή ανεπιθύμητων, λόγω περιαγωγής, χρεώσεων, συστήνεται στους καταναλωτές η αλλαγή των ρυθμίσεων των συσκευών τους, ώστε η επιλογή δικτύου να γίνεται χειροκίνητα, αντί αυτόματα, και να έχουν συνεπώς τη δυνατότητα του απόλυτου ελέγχου της πρόσβασης στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, της οποίας είναι συνδρομητές».

Υπενθυμίζεται ότι η υπηρεσία διεθνούς περιαγωγής παρέχει στους καταναλωτές-συνδρομητές υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα ενόσω βρίσκονται στο εξωτερικό, καταβάλλοντας αυξημένο κόστος για την εξυπηρέτησή τους από τα αλλοδαπά δίκτυα, που την αναλαμβάνουν. Η χρήση αυτή αφορά σε όλες τις διαθέσιμες υπηρεσίες, βάσει των συμβάσεων που έχουν οι καταναλωτές με τους παρόχους τους στην Ελλάδα (π.χ. κλήσεις, SMS, MMS, υπηρεσίες δεδομένων, κ.λπ).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι καταναλωτές μπορούν να επισκέπτονται τους ακόλουθους ηλεκτρονικούς συνδέσμους:

ec.europa.eu/digital-agenda

και

eur-lex