4 τροφές που θωρακίζουν την ευεξία μας

Όλοι μας έχουμε διαβάσει, έχουμε ακούσει, και σίγουρα κάποιοι ειδικοί μας έχουν συμβουλεύσει κατά καιρούς να καταναλώνουμε συγκεκριμένες τροφές, έτσι ώστε να διατηρούμε την υγεία και την γραμμή μας.

Η αλήθεια όμως είναι ότι όσες φορές και αν έχουμε ακούσει για τις τροφές που μας ωφελούν σπάνια τις καταναλώνουμε με την συχνότητα που επιβάλλεται για να είμαστε υγιείς. Ο διατροφολόγος Μάνος Καζαμίας μας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους κάποιες τροφές αποτελούν μικρούς θησαυρούς για τον οργανισμό μας αρκεί να καταναλώνονται με τον σωστό τρόπο.

Ελαιόλαδο

Είναιτο μόνο διατροφικό λάδι που καταναλώνεται από τον άνθρωπο για πάνω από 2000 χρόνια με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, αφού μελέτες έχουν δείξει ότι αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον καρκίνο, τις υπερλιπιδαιμίες, τα γαστρεντερολογικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Σαν μονοακόρεστο λίπος πρέπει να καταναλώνετε ωμό και σε μορφή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, ώστε να έχουμε όλα τα οφέλη από τη κατανάλωση του στη διατροφή μας.

Εσπεριδοειδή φρούτα

Είναι τα φρούτα της Μεσογείου που εδώ και αιώνες προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία  μοναδικά για την αντιμετώπιση, εξισορρόπηση και εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό μας.Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν σήμερα έναν από τους πρωταρχικούς παράγοντες εκφυλισμού των κυττάρων του οργανισμού μας και επιταχύνουν από την απλή γήρανση μέχρι την εκδήλωση καρκίνων και νεοπλασιών στο σώμα μας. Έτσι η μεγάλη κατανάλωση των φρούτων αυτών αποτελεί μια ασπίδα για την υγεία και την ευεξία μας.

Τα λιπαρά ψάρια της Μεσογείου

Τα ψάρια με τα πολύτιμα Ω3 λιπαρά τους οξέα εμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους στα αγγεία μας που σε συνδυασμό με υψηλή χοληστερίνη οδηγεί σε εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Έτσι όσο πιο λιπαρά είναι τα ψάρια, όπως οι σαρδέλες και τα αφρόψαρα, τόσο μεγαλύτερη προστασία είναι για τον οργανισμό μας.

Τα λαχανικά της Μεσογείου

Πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αλλά και πολύτιμες φυτικές ίνες τόσο άπεπτες όσο και υδατοδιαλυτές, που προστατεύουν το λεπτό και το παχύ μας έντερο από δημιουργία εκκολπωμάτων, νεοπλασιών, καθώς και από απλά προβλήματά κινητικότητας του εντέρου.