Κάρολος Παπούλιας: Αθλητής και διπλωμάτης

O Κάρολος Παπούλιας είναι ο έκτος κατά σειρά Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο μεταπολιτευτικά. Δικηγόρος στο επάγγελμα –όπως και οι προκάτοχοί του -, απόφοιτος των Πανεπιστημίων Αθηνών και Μιλάνου και κάτοχος διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας.

Με καταγωγή από τον Μολυβδοσκέπαστο Ιωαννίνων, στα νεανικά του χρόνια ήταν αθλητής βόλεϊ του Εθνικού, στον οποίο διετέλεσε και πρόεδρος. Υπήρξε μάλιστα και πρωταθλητής Ελλάδος στο άλμα επί κοντώ το 1947 και το 1948, αθλητής στα 110 μέτρα μετ’ εμποδίων και στον ακοντισμό.

Στο πλούσιο βιογραφικό του καταγράφεται η δράση του κατά την περίοδο της χούντας, όταν σε συνεργασία με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle κατήγγελε τη δικτατορία των συνταγματαρχών, ενώ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο κίνημα αντίστασης των φοιτητών.

Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία, όταν εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το 1974. Από το 1977  και για 22 ακόμα χρόνια εκλεγόταν ανελλειπώς βουλευτής Ιωαννίνων. Στενός συνεργάτης του Παπανδρέου, ταυτίστηκε με την εξωτερική πολιτική της χώρα μας. με μακρά θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών (1981 – 1984, 1985-1990 και 1993-1996) .

Στη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Εξωτερικών, ο Κάρολος Παπούλιας συμμετείχε στις προσπάθειες επίλυσης του μεσανατολικού ζητήματος, διαμεσολαβώντας στην ασφαλή αποχώρηση των εγκλωβισμένων παλαιστίνιων μαχητών του Γιάσερ Αραφάτ, με ελληνικά πλοία από τον Λίβανο, το 1983. Στο διάστημα 1993 – 1996, συνέβαλε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σημείο αναφοράς το Συμβούλιο Κορυφής στο Έσσεν της Γερμανίας.

Πέτυχε την εξομάλυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, θεσμοθετώντας την τριμερή συνεργασία Αρμενίας – Ιράν – Ελλάδος, ενώ ήταν εκείνος που με τις διπλωματικούς του χειρισμούς συνέβαλε στην εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας μας με την Αμερική μετά από συζητήσεις με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζορτζ Σουλτς, το 1985.

Η διπλωματική του δράση επεκτάθηκε και στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με απόπειρες εξομάλυνσης και την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με τον Μεσούτ Γιλμάζ το 1988.

Το 1994, ως επικεφαλής της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμετείχε στην ομάδα Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Επίσης, υπέγραψε την Ενδιάμεση Συμφωνία με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Σεπτέμβριο του ’95, υποχρεώνοντας την πΓΔΜ να αλλάξει τη σημαία της μετά την επιβολή του ελληνικού εμπάργκο.

Ο Παπούλιας εξελέγη για πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 12 Δεκεμβρίου 2004, μετά από πρόταση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή και τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ. Εξελέγη από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους, ενώ επανεξελέγη το 2010, συγκεντρώνοντας αυτή τη φορά 266 ψήφους και πάλι από την πρώτη ψηφοφορία. Έτσι, έγινε ο τρίτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος πέτυχε να εκλεγεί για δεύτερη φορά, - μετά τους Καραμανλή και Στεφανόπουλο - και ο έκτος από τους έξι συνολικά Προέδρους της μεταπολίτευσης, ο οποίος είναι δικηγόρος στο επάγγελμα.

Είναι παντρεμένος με την Μαρία Πάνου, έχει τρεις κόρες.

Διαβάστε επίσης: 

Στεφανόπουλος: Η επιλογή Σαμαρά και η συναίνεση του 2000

Σαρτζετάκης: Η απαγωγή της κάλπης και τα έγχρωμα ψηφοδέλτια

Κωνσταντίνος Καραμανλής: Ο τρίτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κ. Τσάτσος: Ο εκλεκτός... Πρόεδρος του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Μ. Στασινόπουλος: O πρώτος Πρόεδρος της Μεταπολίτευσης