Τσόμσκι: Εξαιρετικά άγρια η αντίδραση της Ευρώπης προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Η αντίδραση της Ευρώπης στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν «εξαιρετικά άγρια», ενώ την ίδια αντίδραση θα προκαλέσει και μια ενδεχόμενη εκλογή του Podemos στην Ισπανία, στις επικείμενες εκλογές, τόνισε ο Αμερικανός καθηγητής, συγγραφέας και διανοητής, Νόαμ Τσόμσκι, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο δίκτυο Democracy Now.

Ο κ. Τσόμσκι επεσήμανε ότι «η αντίδραση της Ευρώπης στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξαιρετικά άγρια. Υπήρξε μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά όχι επαρκής, λόγω της σκληρής στάσης των Γερμανών».

Στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή, ο πρόεδρος του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε ότι «λιτότητα σημαίνει εκδίωξη των ανθρώπων από τα σπίτια τους. Λιτότητα σημαίνει ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες παύουν να λειτουργούν. Λιτότητα σημαίνει ότι τα δημόσια σχολεία παύουν να έχουν τα μέσα για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους. Λιτότητα σημαίνει ότι οι χώρες χάνουν την κυριαρχία τους και μετατρέπονται σε αποικίες οικονομικών δυνάμεων, σε αποικία της Γερμανίας. Λιτότητα σημαίνει πιθανώς το τέλος της δημοκρατίας. Θεωρώ ότι δεν έχουμε δημοκρατικό έλεγχο της οικονομίας, δεν έχουμε δημοκρατία. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορείς να διαχωρίσεις την οικονομία από τη δημοκρατία».

Εξάλλου, ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, απευθύνει ο Στιβ Φορμπς μέσω της ιστοσελίδας του περιοδικού FORBES, όπου παραθέτει «τις δράσεις που οφείλει να αναλάβει η κυβέρνηση για να εισέλθει η ελληνική οικονομία σε πορεία ανάπτυξης».

Συγκεκριμένα, στην επιστολή σημειώνει:

«Αγαπητέ πρωθυπουργέ, κ. Τσίπρα και υπουργέ Οικονομικών, κ. Βαρουφάκη μπορεί να κερδίσατε την τετράμηνη αναβολή από τους πιστωτές σας, αλλά η κατάσταση είναι απελπιστική και αυτό το γνωρίζουν όλοι και κυρίως ο ταμίας της Ευρώπης, η Γερμανία», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι, «όπως οδυνηρά συνειδητοποιήσατε, η δυνατότητά σας να εκβιάσετε τους πιστωτές σας είναι ελάχιστη. Οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και άλλοι, είχαν πολύ χρόνο για να προετοιμασθούν για το χειρότερο σενάριο: την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Στη συνέχεια διατυπώνει, επίσης, την άποψη ότι «έχετε δίκιο στην αντίθεσή σας στην αύξηση του ήδη τρομαχτικού 23% ΦΠΑ, όπως έχετε δίκιο με τον ισχυρισμό σας ότι το τρέχον πρόγραμμα δεν αποδίδει. Οι ιδέες σας, ωστόσο, για αύξηση των φόρων στους πλούσιους, για περισσότερους κρατικούς γραφειοκράτες, για σχεδόν καμία ιδιωτικοποίηση και για αύξηση του κατώτατου μισθού είναι χειρότερες. Εάν είστε σοβαροί σχετικά με τη διάσωση της χώρας σας και του λαού σας από μια πιο τρομακτική οικονομική καταστροφή, υπάρχουν κάποια βασικά βήματα που πρέπει να κάνετε, τα οποία θα οδηγούσαν σύντομα στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα σας έδιναν την ανεκτίμητη πολιτική δυνατότητα να απαλλαγείτε από την τρόικα».