Έρογλου: Δε λύνεται το Κυπριακό με το κοινό ανακοινωθέν

Την πεποίθησή του ότι η σημερινή ημέρα θα αποτελέσει την απαρχή για να τεθεί τέρμα σε μια ανεπιθύμητη και απαράδεκτη κατάσταση που κρατά διαιρεμένη την Κύπρο και τον λαό της για περισσότερα από σαράντα χρόνια εξέφρασε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως η κοινή δήλωση των δύο αρχηγών θέτει το πλαίσιο για τις βασικές αρχές λύσης στο Κυπριακό.

“Αυτό που απαιτείται είναι το όραμα και η αποφασιστικότητα των ηγετών, αλλά και του λαού της Κύπρου, να εργαστούν ώστε από τη μια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ τους και ταυτόχρονα να πετύχουμε μία λύση που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους”, υπογράμμισε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Η επιθυμία των ηγετών και των δύο κοινοτήτων, ανέφερε, είναι μέσα σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης, “να καταλήξουμε σε μία λύση που θα τερματίζει οριστικά την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ζήσουμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, που, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνύπαρξη και προκοπή”.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η λύση θα βασίζεται στις συμφωνίες κορυφής και τη σωρεία αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ, προκειμένου “η Κυπριακή Δημοκρατία να μετεξελιχθεί σε ένα ομόσπονδο, δικοινοτικό, διζωνικό κράτος με πολιτική ισότητα”.

Ο Κύπριος πρόεδρος θα δώσει συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τετάρτης.

Από την πλευρά του, ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ξεκίνησαν σε ειλικρινές κλίμα. Πρόσθεσε ότι με το κοινό ανακοινωθέν δε δίνεται η λύση, αλλά αυτή θα βρεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών. Σημείωσε ακόμα ότι με το κείμενο αυτό υπάρχει εγγύηση ότι καμιά πλευρά δεν θα μπορεί μονομερώς να αλλάξει τη νέα τάξη πραγμάτων που θα δημιουργηθεί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει το μέλλον του Βαρωσίου (περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου) και ότι “θα απαντήσει με τη δική της πρόταση σε ενδεχόμενη πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς”.