Κυπριακό: Κινήσεις Τσίπρα για την προετοιμασία διεθνούς διάσκεψης

Στο επίκεντρο το θέμα των εγγυήσεων

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας, θα προβεί σε κινήσεις το επόμενο διάστημα για την προετοιμασία της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα των εγγυήσεων, προκειμένου να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας παρά αποτυχίας, δήλωσε ο γγ του ΑΚΕΛ, 'Αντρος Κυπριανού.

Τόνισε ότι το ΑΚΕΛ «δεν είχε και δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις θέσεις στο Κυπριακό του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών», ενώ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης στην Ελβετία, βρισκόταν σε επαφή τόσο με τον κ. Τσίπρα όσο και με τον κ. Κοτζιά.

Ο κ. Κυπριανού, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΑΣΤΡΑ», χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική και πολύ παραγωγική την προχθεσινή δίωρη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Επισήμανε ότι κατά την ημίωρη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά αρχικά, όσο και κατά τη συνάντηση, που ακολούθησε με τον κ. Τσίπρα, παρουσία και του Έλληνα ΥΠΕΞ, έγινε λεπτομερής εξέταση της κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώθηκε. Οι κκ Τσίπρας και Κοτζιάς έκαναν σαφές ότι επιθυμία τους είναι να πάμε σε λύση στο Κυπριακό, η οποία να βασίζεται σε αρχές, πρόσθεσε ο γγ του ΑΚΕΛ.

 Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό σε τρία παράλληλα επίπεδα, μετά το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στο Μοντ Πελεράν, προκρίνει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, το πρώτο επίπεδο αφορά τη συνέχιση της συζήτησης επί των κριτηρίων για το εδαφικό, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επί αυτών, αποτύπωσή τους σε χάρτη και καθορισμός ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη για το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται από ως θετική η πρόθεση να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, και πιο συγκεκριμένα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για προετοιμασία του εδάφους για την πολυμερή διάσκεψη.

Συζητήσεις για τα ανοιχτά κεφάλαια

Το δεύτερο επίπεδο αφορά τις συζητήσεις για τις εκκρεμότητες, που υπάρχουν σε όλα τα άλλα κεφάλαια για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και το τρίτο άλλα παρεμφερή ζητήματα που δεν αφορούν τα έξι κεφάλαια, όπως τα οικονομικά της λύσης και τον τραπεζικό τομέα στα κατεχόμενα και την πρώτη ημέρα της λύσης.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι μόνο σε «δύο ξεχωριστά τραπέζια, όπου στο ένα θα συζητεί η ελληνοκυπριακή με την τουρκοκυπριακή πλευρά και στο άλλο η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία και θα υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους μπορεί να υπάρξει διέξοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. 

Κάθε θέμα πρέπει να συζητηθεί εκ περιτροπής. Εάν για τους Ελληνοκυπρίους το εδαφικό είναι σημαντικό, για μας είναι η εκ περιτροπής προεδρία» ανέφερε, για να συμπληρώσει ότι δεν είναι το ίδιο αισιόδοξος, «επειδή ακόμη υπάρχουν εμπόδια».

Συνάντηση Ερντογάν Ακιντζί

Ο κ. Ακιντζί, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, σημείωσε ότι πρώτον, με την επίλυση του Κυπριακού θα μπορεί όχι μόνο το φυσικό αέριο του Ισραήλ, αλλά και της Κύπρου να περάσει από την Τουρκία και να ιδρυθεί ένας ενεργειακός διάδρομος. Δεύτερον, το νερό από την Τουρκία, το οποίο ονόμασαν «νερό της ειρήνης» θα είναι για ολόκληρη την Κύπρο και επομένως αποτελεί μια δυναμική για το μέλλον. Τρίτον, η εγκατάσταση ενός ηλεκτρικού καλωδίου από το Ισραήλ στη νότια Κύπρο και από εκεί στην Ευρώπη είναι πολύ ακριβή και αντί αυτού θα μπορούσε να εγκατασταθεί μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Τουρκίας και από εκεί στην Ευρώπη. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πρόσθεσε ότι η «νότια Κύπρος» έχει να κερδίσει πολλά από ένα περιβάλλον, στο οποίο θα διατηρεί φιλικές σχέσεις με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι θα ανοίξουν τα λιμάνια και της Τουρκίας για τα κυπριακά πλοία , θα ανοίξει ο εναέριος χώρος της Τουρκίας, θα μπορεί να συνεργάζεται με μια χώρα των 80 εκατομμυρίων. Επίσης, εκτίμησε ότι στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, οι οποίες περνούν τώρα μια δύσκολη περίοδο, θα δημιουργηθεί μια νέα προοπτική και θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες.

Για τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε βήμα και περίμενε να υπάρξει ανταπόκριση και από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ωστόσο, σημείωσε, «η απάντησή της ήταν ότι δεν ήταν έτοιμη να κάνει το βήμα, εάν δεν είχε επαφές με την ηγεσία της Ελλάδας και τα ελληνοκυπριακά κόμματα». Τότε, όπως είπε, «έδωσαν την έγκρισή τους για να γίνουν οι επαφές και όταν επέστρεψαν, η ελληνοκυπριακή πλευρά επικέντρωσε τις προσπάθειές της για να τελειώσει το εδαφικό και εκεί ήταν που δημιουργήθηκε το πρόβλημα.

Στο μεταξύ, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Έιντε, θα έχει σήμερα συναντήσεις με τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.

Εξάλλου, με στόχο να μεταφέρει το μήνυμα ότι το Λονδίνο θεωρεί πως η διαδικασία για λύση του Κυπριακού δεν έχει αποτύχει και να ενθαρρύνει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να συνεχίσουν τις προσπάθειες, φθάνει σήμερα στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Ο κ. Τζόνσον στη διάρκεια της παραμονής του θα έχει αύριο χωριστές συναντήσεις με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν 'Ειντε, τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.