Με κύρια θέματα την Ελλάδα αλλά και την πτώση στην τιμή του πετρελαίου συνέρχονται εντός της προσεχούς εβδομάδας, τόσο η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όσο και η Σύνοδος της G20. Και τα δυο θέματα απασχολούν ιδιαίτερα την Ευρώπη αλλά και οικονομικούς αξιωματούχους παγκοσμίως καθώς απειλούν να αποσταθεροποιήσουν (το καθένα με διαφορετικό τρόπο αλλά εξίσου) την ήδη εύθραυστη παγκόσμια οικονομική ισορροπία.
Χαρακτηριστικό είναι ο τίτλος του πρακτορείου Reuters που γράφει ότι «οι G20 και οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να φτιάξουν την Ελλάδα και το πετρέλαιο».
Για πρώτη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου). Οι αλλεπάλληλες επαφές του με ηγέτες και αξιωματούχους σε πολλά κράτη της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα του έδωσαν μια θετική στήριξη αλλά όχι την απαιτούμενη υποστήριξη για τις αλλαγές που επιδιώκει στην αντιμετώπιση του χρέους και του προγράμματος της Ελλάδας.
Κρίσιμο πάντως θα είναι και το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου όπου αναμένονται σκληρές διελκυστίνδες για το αν και πόσος χρόνος παράτασης θα δοθεί στην Ελλάδα (η Αθήνα επιδιώκει περίοδο ανάσας μέχρι το Μάιο) για να συζητηθούν αλλαγές στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται ελληνικά ομόλογα, πάντως, πιέζει πολύ όλες τις πλευρές. «Ως έχουν τα πράγματα, θεωρούμε πιο πιθανό αποτέλεσμα του Eurogroup την προσφορά ενός τρίτου πακέτου προς την Ελλάδα» εκτιμά στο Reuters ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank strategist George Saravelos.
Διαβάστε: Τι σημαίνει η απόφαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα
Το ζήτημα της απομείωσης του χρέους (του επίσημου τομέα) έχει βγει από το τραπέζι, κυρίως με την αταλάντευτη στάση της Γερμανίας στο θέμα αυτό.
Θετική είναι η αντιμετώπιση μόνον μιας παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των χρεών της Ελλάδας, με αντάλλαγμα όμως να τηρηθεί το παρόν πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Παρά τις απειλές και τους βρυχηθμούς πάντως από το Βερολίνο αλλά και από τον Μάρτιν Σουλτς και άλλους αξιωματούχους, σαφές είναι πως και η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη σκέφτονται πολύ σοβαρά το να βάλουν σε αμφισβήτηση τις αντοχές του οικοδομήματος του ευρώ αφήνοντας ή υποχρεώνοντας την Ελλάδα να αποχωρήσει. Ειδικοί αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι ίσως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεχτεί τελικά μια επιμήκυνση του προγράμματος αν και πιθανόν υπό μια άλλη ονομασία, προκειμένου να κερδίσει χρόνο.
Το ζήτημα της Ελλάδας αναμένεται να απασχολήσει και τους υπουργούς Οικονομικών της G20, με δεύτερο και εξίσου σημαντικό θέμα τις τιμές του πετρελαίου που πέφτουν παγκοσμίως απειλώντας να πυροδοτήσουν πληθωρισμό.
Επιμέλεια Λήδα Δεληγιάννη με πληροφορίες από Reuters, BBC, Bloomberg