Είπε ο Τσίπρας ότι “… δε φταίει για όλα ο Σόιμπλε”;

Η αναφορά του πρωθυπουργού στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και η... παρεξήγηση με τη Φώφη Γεννηματά

Την αντίδραση κύκλων του Μαξίμου προκάλεσε μία αναφορά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά σε μία φράση που φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την τοποθέτησή του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στην δική της τοποθέτηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε μεταξύ άλλων: “Είπε προηγουμένως ο κ. Τσίπρας ότι «δεν φταίει για όλα ο κ. Σόιμπλε» και είναι η πρώτη φορά που τον ακούω να το λέει αυτό. Όλοι γνωρίζουμε τις ευθύνες του κ. Σόιμπλε, αλλά οι πολίτες και ιδιαίτερα οι πολίτες στην Ελλάδα που ζουν 7 χρόνια σε βαθιά λιτότητα, χωρίς να έχουν αυτή τη στιγμή προοπτική εξόδου από την κρίση, περιμένουν να ακούσουν από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος για να παραμείνει κανείς στην Ευρωζώνη, σε αυτή την μεγάλη οικογένεια. Έχει να κάνει με την ανάπτυξη και την απασχόληση, γιατί αυτά πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα στην δική μας ατζέντα”.

Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να διευκρινίζουν σχετικά με την επίμαχη αναφορά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι η φράση “δεν φταίει για όλα ο κ. Σόιμπλε” που αποδίδεται στον πρωθυπουργό από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες για το ότι «δεν διεκδικούν την πολιτική ηγεμονία και έχουν αφήσει το ΔΝΤ να αλωνίζει στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να λέμε μόνο ότι φταίει ο Σόιμπλε. Αυτός κάνει τη δουλειά του, αλλά κάποιοι δεν αντιδρούν».

Οι δύο "όροι" για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων

Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη διάρκεια της κρίσης καθήλωσαν οικονομικά και κοινωνικά την Ευρώπη και ανέβασαν πολιτικά την ακραία και λαϊκιστική Δεξιά, τόνισε εξάλλου ο πρωθυπουργός, κατά την παρέμβαση στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Σημείωσε δε πως η άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα είναι υπόθεση που αφορά όλη την Ευρώπη, καθώς με αφετηρία την Ελλάδα κάποιοι επιδιώκουν να αποσύρουν αυτό το κεκτημένο από την Ευρώπη.

«Η Διακήρυξη της Ρώμης δεν μπορεί να εμφανίζει μια ειδυλλιακή εικόνα της Ευρώπης -ότι όλα πάνε καλά. Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη διάρκεια της κρίσης καθήλωσαν οικονομικά και κοινωνικά την Ευρώπη και ανέβασαν πολιτικά την ακραία και λαϊκιστική Δεξιά», είπε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σχετικά με τη συζήτηση που άνοιξε για την Ευρώπη την διαφορετικών βαθμών ολοκλήρωσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι «είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να διολισθήσουμε στη συντηρητική αντίληψη του σκληρού πυρήνα (Core Europe), τον οποίο πρέπει να αποφύγουμε», και παρατήρησε:

«Η συζήτηση για την Ευρώπη των διαφοροποιημένων βαθμών ολοκλήρωσης, είναι μεν ενδιαφέρουσα για να προχωρήσει η διαδικασία της εμβάθυνσης, υπό δύο, όμως, προϋποθέσεις: Πρώτον, δεν θα συνεπάγεται αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών ερήμην των λαών Ευρώπης και, δεύτερον, οι ενισχυμένες συνεργασίες θα είναι ανοιχτές, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις».