“Τρέχει” τη συγκρότηση του ΕΣΡ ο Αλέξης Τσίπρας

Πρώτα Διάσκεψη των Προέδρων για το νέο ΕΣΡ και μετά κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης-γέφυρας για την αδειοδότηση των καναλιών

Να συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ πριν από την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης-γέφυρας, με την οποία θα ρυθμίζεται το τηλεοπτικό τοπίο μέχρι τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, επιδιώκει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η ίδια, καθώς και συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας αφενός ζήτησε η νέα νομοθετική πρωτοβουλία να είναι έτοιμη για κατάθεση έως την ερχόμενη Δευτέρα, και αφετέρου επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και ζήτησε να συγκληθεί με πρωτοβουλία του τελευταίου, τη Δευτέρα και πριν από την κατάθεση στην Βουλή της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, η Διάσκεψη των Προέδρων για συγκρότηση νέου ΕΣΡ.

Όπως γνωστοποιήθηκε το απόγευμα από τη Βουλή, η Διάσκεψη των Προέδρων ορίστηκε για τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας.

«Η κυβέρνηση», υπογράμμισε η Όλγα Γεροβασίλη, «δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί η όχι με αυτές», και «γι' αυτό και σπεύδει για ακόμα μια φορά στη συγκρότηση ΕΣΡ, προκειμένου να είναι αυτό που θα διεξαγάγει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες το ορίζει ως αρμόδιο».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να αναλάβει τις συνταγματικές της ευθύνες για την συγκρότηση του ΕΣΡ», σημειώνοντας ότι «απομένει να φανεί αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αρθούν στο ύψος των συνταγματικών τους υποχρεώσεων ή για ακόμα μία φορά θα επιμείνουν να υπονομεύουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ, προκειμένου να διαιωνίζεται η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει απολύτως καμία προσχηματική δικαιολογία».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είχε προαναγγείλει την έναρξη των διαδικασιών για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα γίνει αφού θα έχει κλείσει (μέσα στην επόμενη εβδομάδα) η έκδοση της απόφασης και η όποια νομοθετική πρωτοβουλία θα αναλάβει η κυβέρνηση.

Μαξίμου: Οι υπεκφυγές και τα προσχήματα έχουν τελειώσει

"Την Δευτέρα θα γίνει σαφές αν η ΝΔ ενδιαφέρεται για την συγκρότηση του ΕΣΡ, ή για την διαιώνιση της αυθαιρεσίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, προσθέτοντας: "Αν, πράγματι, η ΝΔ υποστηρίζει πραγματικά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, δεν έχει παρά να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει, την Δευτέρα στις 5μμ στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με διάθεση να συμβάλλει στην συγκρότησή του".

"Οι υπεκφυγές και τα προσχήματα έχουν τελειώσει", διαμηνύει το Μαξίμου, τονίζοντας πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι δεδομένη και δεσμεύει τους πάντες, είτε συμφωνούν, είτε διαφωνούν με αυτήν. "Εκτός αν η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την απόφαση του ΣτΕ και την εφαρμογή της, αλλά για την με κάθε τρόπο παρακώλυση της συγκρότησης του ΕΣΡ, ώστε να μην ρυθμιστεί ποτέ το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο", σημειώνεται στην ανακοίνωση, που καταλήγει: "Κυριακή κοντή γιορτή. Την Δευτέρα όλος ο ελληνικός λαός θα έχει καταλάβει, πλέον, τι ακριβώς επιθυμεί και επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης".

ΝΔ: Δε συναινούμε για το ΕΣΡ αν δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά

"Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του Ε.Σ.Ρ. με πλήρεις τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα", τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας στην κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.

"Είναι επιτακτική ανάγκη να οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, αντικαθιστώντας τον “νόμο Παππά” που κρίθηκε αντισυνταγματικός. Να διασφαλισθεί, δηλαδή, ότι μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση και την εποπτεία των καναλιών στο Ε.Σ.Ρ", τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος, διαμηνύοντας πως όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων "για τη συγκρότηση ενός Ε.Σ.Ρ. με το κύρος που αρμόζει στην αποστολή του, όπως αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα".

Υπενθυμίζεται ότι μετά από σχετική πρωτοβουλία του Νίκου Βούτση, κατόπιν επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα συνεδριάσει στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, και κατόπιν θα κατατεθεί από την κυβέρνηση η νομοθετική ρύθμιση-γέφυρα για την προσωρινή αδειοδότηση των καναλιών.

Ωστόσο, με τη δήλωσή του ο Γ. Κουμουτσάκος ξεκαθαρίζει ουσιαστικά πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα συναινέσει για τη συγκρότηση του ΕΣΡ προτού διασφαλιστεί η μεταφορά όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.