Βερολίνο: Φέρτε το σχέδιό σας και ελάτε στο Eurogroup

Προθεσμία πέντε ημερών; Το Βερολίνο ζητά από την Ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει το σχέδιό της στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης, παρά την κοινή πεποίθηση ότι το βασικό ελληνικό σχέδιο για το χρέος έχει ήδη παρουσιαστεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. Όπως γράφει η Wall Street Jοurnal, «στο Βερολίνο οι προτάσεις της Αθήνας για τη μεταβολή των όρων διάσωσής της βρέθηκαν αντιμέτωπες με την πολιτική ισχύος που διαμόρφωσαν την απάντηση της Ευρωζώνης στην κρίση από το 2010». Επικαλούμενη Γερμανό αξιωματούχο, η WSJ αναφέρει ότι «ενώ το Βερολίνο θα μπορούσε να συμφωνήσει για επιπλέον βοήθεια, είτε ως μέρος ενός "προγράμματος - γέφυρας" ή ενός πιο μακροπρόθεσμου προγράμματος διάσωσης, θα απαιτήσει από την Αθήνα να εφαρμόσει τις "συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις" και το αυστηρό καθεστώς επιτήρησης, τα οποία η νέα κυβέρνηση απορρίπτει - η να παρατείνει το παρόν πρόγραμμα με νέους όρους». Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε ότι η κυβέρνηση θα δώσει όλο το βάρος στο να εγκριθεί νέο πρόγραμμα ¨Γέφυρα" μέχρι το καλοκαίρι... 

Έκτακτη συνάντηση Τσίπρα με το οικονομικό επιτελείο

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει στα κυβερνητικά όργανα και στον πρωθυπουργό τον απολογισμό της περιοδείας του ανά την Ευρώπη. Παράλληλα ολοκληρώνει και τις προγραμματικές δηλώσεις, στις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δοθεί η μέγιστη δυνατή έμφαση σε μεταρρυθμίσεις, στην πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, ως μήνυμα προς το εξωτερικό ότι υπάρχει πρόθεση για υλοποίηση και από την κυβέρνηση της...  πλειονότητας των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Πάντως η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, το πάγωμα παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό, η αύξηση του βασικού μισθού και άλλες δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης έχουν γίνει αντικείμενο πίεσης από τους δανειστές, που εμφανίζονται ουσιαστικά αμετακίνητοι στις θέσεις τους. "Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε email και σε δεσμεύσεις με τις οποίες είχαν αντιρρήσεις ακόμα και οι προηγούμενοι, πόσο μάλλον εμείς που έχουμε και νωπή εντολή» επισήμαιναν κυβερνητικές πηγές.