Σαμαράς: Ήθελαν κι άλλο μνημόνιο – Τσίπρας: Πανηγυρίζουν κιόλας

Νέα πολιτική κόντρα ξέσπασε ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, στην οποία η αξιωματική αντιπολίτευση εντοπίζει προεκλογικές σκοπιμότητες.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, σε συνέδριο της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως η έξοδος στις αγορές είναι ένα κατασκεύασμα για να φανεί πως η πολιτική λιτότητας πέτυχε. "Τέσσερα χρόνια μετά το Μνημόνιο, η Ελλάδα βγαίνοντας στις αγορές δεν βγαίνει σε ξέφωτο, αλλά παραμένει εγκλωβισμένη στο χρέος", υποστήριξε.

"Σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια κοινωνικής λεηλασίας στην Ελλάδα, που έχουν οδηγήσει σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, το χρέος που ήταν η αιτία να βγούμε από τις αγορές αντί να μειωθεί έγινε πολύ υψηλότερο. Από 115% έγινε 175%”, τόνισε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε: “Παρόλα αυτά, τώρα τρόικα και ελληνική κυβέρνηση αποφάσισαν να ξαναβγούν στις αγορές με παρόμοιο επιτόκιο, όσο ακριβώς ήταν όταν το θεωρήσανε απαγορευτικό και αποχώρησαν από αυτές. Και όχι μόνο τώρα δεν το θεωρούν απαγορευτικό, αλλά πανηγυρίζουν κιόλας, που θα δανειστούν 2,5 δις με πενταετή ομόλογα που θα αποδώσουν εγγυημένα κέρδη στους "επενδυτές" πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή επιβαρύνουμε το χρέος, πριμοδοτούσε τους κερδοσκόπους με τοκογλυφικά επιτόκια. Και πανηγυρίζουμε από πάνω”.

Διαβάστε: Τσίπρας: Βγήκαμε στις αγορές και εγκλωβιστήκαμε στην παγίδα χρέους

Από την πλευρά του, σε διάγγελμα, που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε πως η επιτυχημένη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές ανοίγει το δρόμο για τη μείωση του συνολικού κόστους δανεισμού της χώρας.

Όπως σημείωσε, οι αγορές πλέον εκφράζουν με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία, το μέλλον της Ελλάδας και την ικανότητά της να βγει από την κρίση. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμα πως, χάρη στην επιτυχία της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές, το κράτος θα εξοικονομήσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε τόκους το επόμενο 12μηνο, ενώ η εξέλιξη αυτή θα ευνοήσει και τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να δανειστούν με χαμηλότερα επιτόκια, βελτιώνοντας τη ρευστότητα στην αγορά.

“Φωτογραφίζοντας” το ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι πολλοί ειρωνεύτηκαν την κυβέρνηση και πήγαν να αμφισβητήσουν την επιτυχία της εξόδου στις αγορές, “σαν να λυπούνται που τα κατάφερε η χώρα, σαν να θλίβονται που βγαίνουμε από την κρίση, σαν να ήθελαν κι άλλο μνημόνιο”, και ξεκαθάρισε πως η έξοδος στις αγορές διαψεύδει όσους περίμεναν νέο μνημόνιο.

Διαβάστε: Σαμαράς: Διαψεύδονται όσοι περίμεναν νέο μνημόνιο