Τσίπρας: Το κυβερνητικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του

"Εκλογές χθες" ήταν η χαρακτηριστική φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στην 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά πως μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και με διαπραγματευτική ισχύ θα μπορέσει να διαπραγματευθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

"Η διαπραγμάτευση είναι κομβικής σημασίας, η χώρα πρέπει να διαπραγματευθεί και να μην αποφασίσουν οι άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Με κυβέρνηση Σαμαρά θα αποφασίσουν οι εταίροι, χωρίς η χώρα να διεκδικήσει", τόνισε.

Για τη δική του κυβερνητική λύση, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για κυβερνητικό σχήμα "του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του".

Τη συγκεκριμένη φράση, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την επανέλαβε τουλάχιστον τρεις φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Έτσι, άφησε να εννοηθεί ότι ήδη υπάρχει διάλογος με άλλες δυνάμεις του ευρύτερου κεντρoαριστερού χώρου.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έκλεισε κάθε συζήτηση για συνεργασία με τα κόμματα της συγκυβέρνησης λέγοντας αυστηρά: "Συγκυβέρνηση με Βενιζέλο - Σαμαρά δε θα κάνουμε, δε μας τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί, θα πάμε σε νέα εκλογική αναμέτρηση".

Εξάλλου, σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του μίλησε για την ανάγκη ισχυρής κυβερνητικής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα του, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει άνοιγμα και πολιτική συνεργασιών στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων με κόμματα, που, είτε είναι εντός, είτε εκτός Βουλής.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου με μια κίνηση υψηλής συμβολικής σημασίας. Απάντησε σε δημοσιογράφους της ΕΡΤ, οι οποίοι δεν ανήκουν στο δυναμικό της ΝΕΡΙΤ, αλλά συνεχίζουν το πρόγραμμα μεταδόσεων.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, την εξαγγελία κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι ο φόρος αυτός μπορεί να αντικατασταθεί από έναν φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, τον "κοινωνικά δίκαιο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας", τον ΦΜΑΠ, όπως τον αποκάλεσε ο ίδιος στη σαββατιάτικη ομιλία του.

Είπε χαρακτηριστικά ότι με το μέτρο αυτό "μπορούν να εισπραχθούν κάποια από τα ανείσπρακτα δισεκατομμύρια" που αυτή τη στιγμή διαρρέουν από τα δημόσια ταμεία επειδή δεν μπορούν οι φορολογούμενοι να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.