Ποιους αφορούν τα τρία προγράμματα του Εργασίας για εργαζομένους

Ποιους αφορούν τα τρία προγράμματα του Εργασίας για εργαζομένους

Τι ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου

Προγράμματα για 120.000 ανέργους αλλά και τρία προγράμματα που αφορούν εργαζομένους ανέλυσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου σε ομιλία της στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Τα τρία προγράμματα για εργαζομένους και ποιους αφορούν

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στα τρία προγράμματα που θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και αφορούν:

1. Πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτικών εισφορών για μετατροπή εργαζόμενων με μπλοκάκι σε μισθωτούς. Με το πρόγραμμα αυτό θα δίνεται το κίνητρο για πρώτη φορά να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση, σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία και είναι πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 156 εκατ. ευρώ, και από αυτό θα ευνοηθούν 40.000 εργαζόμενοι.

2. Πρόγραμμα για εγκλωβισμένους εργαζόμενους (δηλαδή απλήρωτους εργαζομένους). Το πρόγραμμα αφορά τις περιπτώσεις εργαζομένων που βρίσκονται απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, είναι σε επίσχεση εργασίας ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία και είναι προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει αφενός την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και αφετέρου την κατάρτισή τους με νέες γνώσεις και ικανότητες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν θέση εργασίας.

3. Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 34 ετών (υπενθυμίζεται ότι την ανακοίνωση είχε κάνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 82ης ΔΕΘ). Το τρίτο αυτό πρόγραμμα "θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε νέο που θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση μόνος του ή μαζί με άλλους, σε κάθε νέο αυτοαπασχολούμενο που δουλεύει μόνος του και θέλει να επεκτείνει την οικονομική του δραστηριότητα, να προσλάβουν τον πρώτο μισθωτό εργαζόμενο της επιχείρησης. Το πρόγραμμα αυτό θα συμβάλει τόσο στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας όσο και στην προώθηση της μισθωτής απασχόλησης», σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, και θα προβλέπει την επιχορήγηση για 12 μήνες μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση, ενώ θα υπάρξουν πρόσθετα κίνητρα εάν η πρόσληψη αφορά νέους ηλικίας έως 29 ετών.

Τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας

Παραθέτοντας κάποια στοιχεία η υπουργός ανέφερε ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο, έχουν ενταχθεί στα στοχευμένα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας 73.544 ωφελούμενοι, ενώ έως τα τέλη του 2017 αναμένεται να ενταχθούν άλλοι 46.000. Συνολικά «μέχρι το τέλος του χρόνου, τα προγράμματα θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους», ανέφερε.

Αχτσιόγλου: Στόχος μας ένα βιώσιμο παραγωγικό και κοινωνικά δίκαιο μοντέλο

H ενίσχυση της απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας, η διαμόρφωση ποιοτικών θέσεων εργασίας με όρους αξιοπρέπειας στην εργασία και η δημιουργία δομών και μηχανισμών κοινωνικής προστασίας και θεμελίωσης του κοινωνικού κράτους είναι οι άξονες πάνω στους οποίους κινείται το υπουργείο Εργασίας ανέφερε η αρμόδια υπουργός.

Οι παραπάνω άξονες έχουν ως στόχο, όπως τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο.

Μιλώντας για το ζήτημα της αδήλωτης εργασίας υπογράμμισε ότι αναμορφώθηκε το πλαίσιο για την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων από φαινόμενα υποδηλωμένης, αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας και τόνισε ότι «πλέον ισχύει ένα πλέγμα ρυθμίσεων που θωρακίζει τους εργαζόμενους απέναντι σε καταχρηστικές πρακτικές και δίνει προβάδισμα στις επιχειρήσεις και τους εργοδότες που είναι συνεπείς και σέβονται τις εργασιακές σχέσεις».

Τέλος, σχετικά με την παρέμβαση για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και τις δομές του κοινωνικού κράτους, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι σήμερα λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης «περισσότεροι από 610.000 συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα» και πρόσθεσε ότι θα ιδρυθεί πανελλαδικό δίκτυο για την κοινωνική προστασία μέσω των κέντρων κοινότητας.