Πώς και πότε θα δοθούν οι δόσεις για τη… δόση των 8,1 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση τονίζει ότι η τμηματική καταβολή της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ δε συνιστά αποτυχία, καθώς το φαινόμενο έχει επαναληφθεί στο παρελθόν.

Μέσω του Eurogroup της Δευτέρας 8 Ιουλίου, η Ελλάδα εξασφάλισε αρχικά τα 5,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν ως εξής: τα 4 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και τα 1,8 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο δεν έκανε τελικά το βήμα πίσω από τη στήριξη του ελληνικού προγράμματος χρηματοδότησης. Τον Οκτώβριο του 2013 θα δοθεί άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Βέβαια, στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας άκουσε πολλές παραινέσεις και νουθεσίες, έως οδηγίες και απειλές, για την απαρέγκλιτη τήρηση του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, με "ναυαρχίδα" τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο.

Πώς όμως θα γίνει η τμηματική καταβολή του ποσού στη χώρα μας; Η Ελλάδα θα λάβει 2,5 δισ. ευρώ από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο (19 του μηνός). Μετέπειτα, θα πάρει 500 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος (συμμετοχή ΕΚΤ - πρόγραμμα SMP) θα δώσουν 1,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο (19 του μηνός) και 500.000.000 ευρώ τον Οκτώβριο, για να καλύψουν τα ποσά της ευρωζώνης συνολικά των 4 δισ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δώσει όλο το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Για να λάβει το υπόλοιπο ποσό των 1,3 δισ. ευρώ η Ελλάδα, θα πρέπει να περιμένει να επικυρωθεί η εκταμίευσή του από το γερμανικό κοινοβούλιο μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες του 2013.

Αξιωματούχοι δήλωναν μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών ότι η Ελλάδα είναι "δεσμευμένη να ξαναχτίσει την οικονομία της".