Λευκός καπνός στο Eurogroup!

Σε καταρχήν συμφωνία φαίνεται πως κατέληξε η Ελλάδα με τους δανειστές, μέσα σε λιγότερο από μια ώρα αφότου ξεκίνησε το έκτακτο Eurogroup με θέμα αποκλειστικά το πρόβλημα της επέκτασης της δανειακής σύμβασης. 

Όπως ανακοίνωσε πηγή της Αθήνας στις Βρυξέλλες, που όμως δεν κατονομάζεται, στη συνεδρίαση υπάρχει η πρώτη συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών. 

Οι πρώτες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως γεφυρώθηκαν οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και (κυρίως) της Γερμανίας σχετικά με τους όρους που θα ισχύουν για μια παράταση του δανείου προς την Ελλάδα από τον τριμερή μηχανισμό.

Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, υπάρχει ένα κείμενο στο οποίο καταρχήν έχουν συμφωνήσει όλες οι πλευρές και αναμένεται να μπει η τελική σφραγίδα. Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως υπάρχει ήδη έτοιμο το προσχέδιο επί του οποίου υπάρχει αμοιβαία συμφωνία. 

Το κείμενο προβλέπει, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, παράταση τεσσάρων μηνών για τη δανειακή σύμβαση ενώ πέρασε η "κόκκινη γραμμή" της ελληνικής κυβέρνησης και δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας σε αυτό το διάστημα. 

Πηγή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε ότι το κείμενο που συνέταξε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι στο τραπέζι και "υπογράφεται από σημαντικούς ανθρώπους" (ανακοίνωση περίπου στις 20.00 ώρα Ελλάδας). Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι ήταν καθοριστικής σημασίας. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έθεσε όλες τις πλευρές προ των ευθυνών τους ερωτώντας τι θα γίνει με τις ελληνικές τράπεζες την Τρίτη εάν δεν υπήρχε συμφωνία στο αποψινό Eurogroup. 

Αυτή την ώρα συντάσσεται ένα κοινό ανακοινωθέν που θα αποσαφηνίζει ορισμένους τομείς που αφορούν την παράταση της δανειακής σύμβασης και το πέρασμα στη συνέχεια σε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφέρει ότι δεν γνωρίζει περί συμφωνίας. 

Νωρίτερα πάντως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε πως θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή, σε περίπτωση που δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία στο Eurogroup. Αυτό ανέφερε ο κ. Τσίπρας σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Με την πρώτη διαρροή της πληροφορίας για συμφωνία, τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο (που είναι ανοικτά αυτή την ώρα) εκτινάχθηκαν ενώ ράλι ανόδου καταγράφει και το ευρώ. 

Στο γράφημα φαίνεται πώς εκτοξεύτηκε η τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου μόλις διέρρευσε η συμφωνία